2013. március 28., csütörtök

Fahéjas csiga VOL 2.0


Amióta Dinánál felfedeztem a fahéjas csiga receptjét, azóta a rabjai vagyunk. Számtalanszor készítettem már el a februári felfedezés óta és a blogon is óriási népszerűségnek örvendő receptté nőtte ki magát! Nem véletlenül! Most annyi újítást vittem a dologba, hogy kikerült belőle az alma, viszont került bele reszelt gyömbér, narancshéj és narancslé. Így is nagggyyyon finom! Még mindig langyosan az igazi, de kihűlt állapotban sem lehet visszautasítani:)

Hozzávalók:

a tésztához:
3 bögre liszt (3*2,5 dl)
fél teáskanál só
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor
másfél bögre tej
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg olvasztott vaj

a vajas krémhez:
10 dkg lágy vaj
1 narancs reszelt héja
egy kisebb gyömbér lereszelve
1 bögre cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál fahéj

a mázhoz:
1 narancs leve
1 bögre porcukor
1 teáskanál vanília aroma
kevés tej

A tészta száraz hozzávalóit vegyítsük össze. Egy másik tálban a vajon kívül minden egyebet keverjünk össze, majd szórjuk hozzá kisebb részletekben a lisztes keveréket, közben folyamatosan keverjük, végül pedig adjuk hozzá az olvasztott vajat is. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe.

A vajas krém hozzávalóiból keverjünk egy lágy vajkrémet és kiskanál segítségével halmozzuk kisebb adagokban a tészta tetejére (mindenhova jusson belőle!).

A tésztát toljuk előmelegített sütőbe és 170 fokon süssük kb. 30 percig (akkor vegyük ki, ha a tészta széle szép aranybarna lesz, de a belseje puha marad!)

A még forró süteményt a folyós mázzal kenjük le és hagyjuk langyosra hűlni.

14 megjegyzés:

  1. Szépséges lett - érzem az illatát; sajnos az ízét nem :)

    VálaszTörlés
  2. Igazi szakértője lettél már a témának, szuper az újításod! :) Hol lehet kóstolásra jelentkezni kérem szépen?? ;-)))

    VálaszTörlés
  3. Már nekem is meg kellene majd sütnöm!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a remek húsvéti alkalom! Ez a süti olyan kalács jellegű, tökéletes szereplője a húsvéti asztalnak:)

      Törlés
  4. Nagyon jól hangzik, én is szívesen kóstolnék:) Nagyon klasszak a tojások is a háttérben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nem volt nagy munka (sem a tojás a háttérben, sem a süti):)

      Törlés
  5. Nagyon lelkesen készíted ezt a finomságot! Isteni lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel egy 100%-osan bevált sütiről van szó, amely ráadásul pikk-pakk elkészítehtő és a siker garantált, nem lehet másképp készíteni, csak lelkesedéssel:) Azt a lelkesedést látnád, amikor a gyermekek kinyalogatják azt a tálat, amelyben a tésztát összekevertem:)

      Törlés
  6. Hujjuj, így is isteni lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Szépek lettek a tojások! :o) Áldott ünnepet!

    VálaszTörlés