2012. október 16., kedd

Sajtos roló


A fényképezés szörnyű, maga a roló viszont nagyon finom lett. Ez életem első sajtos rolója, melyet valószínűleg még sok fog követni:)

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (lehet gyorsfagyasztott is) 198 Ft
1 db tojás a kenéshez 39 Ft
jó pár fakanálnyél a feltekeréshez vagy rolóforma

a sajtkrémhez:
30 dkg reszelt sajt (lehet benne kevés füstölt is) 540 Ft
4 tojássárgája 156 Ft
4 dkg liszt
2 dl tej 29 Ft
10 dkg vaj vagy margarin 87 Ft
+ kb. 5 dkg reszelt sajt a rolók végére 90 Ft
--------------------------------------------
összesen 1140 Ft

A gyorsfagyasztott leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékeltűre felengedni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra. Az egészet kenjük le a felvert tojással és vágjunk a kinyújtott és lekent tésztából 1 cm széles csíkokat.

Nekem még nincs rolóformám, ezért fogtam a fakanalakat (párat kértem kölcsön anyukámtól is, hogy elég legyen) és mindegyiket bevajaztam (de be is lehet vonni őket alufóliával és az alufóliát még pluszban be lehet vajazni, hogy a rácsavart tésztát biztosan le tudjuk húzni a nyélről), majd fogtam egy csík tésztát és szorosan rátekertem a fakanál nyelére (tojással lekent oldalával kifelé!) 20 percig pihentettem, majd 200 fokos sütőben pirosra sütöttem.

A sajtkrémhez a hozzávalókat (a vaj vagy margarin kivételével) főzzük sűrűre, hűtsük ki teljesen, majd keverjük hozzá a vajat/margarint is. Végül sózzuk meg.

A pirosra sült tésztát óvatosan, még forrón húzzuk le a nyélről (volt egy-két darab, amit nem sikerült lehúzni...), vágjuk két-három darabba (attól függően, hogy milyen nagyságú rolókat szeretnénk), hagyjuk kihűlni, majd a habzsákba kanalazott sajtkrémmel töltsük meg úgy, hogy a két végén túlérjen a krém. Ezeket a végeket mártsuk meg a reszelt sajtban.

TIPP: az elkészült sajtkrémből készíthetünk többet is, mert nagyon finom! A kimaradt krémet melegszendvicshez használtam fel:)

7 megjegyzés:

  1. Jaj, hogy én ezt hogy imádom!!!

    Nagyon helyesek lettek, hívogatóak :-)

    VálaszTörlés
  2. Nekem a kép is tetszik! Sokkal szebb, mint a bolti! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, mikor készítem már én is el ? Annyira guszták !!

    VálaszTörlés
  4. Dehogy szörnyű a fényképezés, nagyon is jó! Annyira guszták a rolók, kedvet is kaptam készíteni! :)

    VálaszTörlés
  5. Csatlakozom az előttem lévőkhöz. Nagyon szépek és guszták a rollóid! Elkészítem én is, viszem a receptet:-)

    VálaszTörlés
  6. Köszi, Köszi, Köszi, Köszi, Köszi és Köszi!:)))) Kiváncsian várom, hogyan boldogultatok a fakanálról való tészta lehúzással! Ha esetleg van valami jobb ötletetek erre a mutatványra, szeretettel fogadom:)

    VálaszTörlés