2012. október 18., csütörtök

Mandulás-szeletek


Az 1941-ben kiadott Váncza Süteményeskönyv egyik remek kis süteménye, pici változtatásokkal.

Hozzávalók:

8 dkg cukor 23 Ft
5 tojás 195 Ft
fél csomag vaníliás cukor 18 Ft
10 dkg darált mandula 354 Ft
2 evőkanál zsemlemorzsa
fél csomag sütőpor 18 Ft

mandulakrémhez:
4 tojássárgája 156 Ft
15 dkg cukor 43 Ft
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
2 dl tej 29 Ft
15 dkg darált mandula 531 Ft
15 dkg vaj 132 Ft
(1 kávéskanál rum)

a díszítéshez kókuszreszelék és reszelt étcsokoládé (nekem pont ez a két dolog volt otthon, de lehet mással is díszíteni a sütiket)
---------------------------------------------------
összesen kb. 1540 Ft

A tésztához válasszuk ketté a tojásokat. A sárgáját keverjük habosra a cukorral (legalább 5 percig) és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a darált mandulát, a zsemlemorzsát és a sütőport, legvégül pedig a fehérjéből vert kemény habot is forgassuk hozzá óvatosan. A tésztát öntsük vajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe és 200 fokon süssük meg.

A mandulakrémhez a tojássárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük hozzá a tejet és a darált mandulát és az egészet gőzfürdőben, állandóan kevergetve sűrítsük be. Hűtsük ki, végül dolgozzuk hozzá a kikevert vajat is (valamint a rumot - nálam ez kimaradt)

A megsült tésztát vágjuk ketté és az egyik lapot kenjük meg a mandulakrém felével. Fedjük be a másik lappal, melyet szintén kenjünk meg a krém másik felével. Az elkészült süteményt vágjuk kockákra és szórjuk meg az egyik felét a  kókuszreszelékkel, illetve a másik felét a reszelt étcsokival. Jól lehűtve tálaljuk.

(az eredeti recept szerint az első lapot kell megkenni a teljes krémmel, majd befedni a másik lappal és a feslő lapot feketekávéval halovány barna színre festett fehér cukormázzal kell bevonni, majd a megszilárdult cukormáz tetejét egy-egy szem tisztított mandulával lehet díszíteni)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a süti,van benne mandula bőven. A kávés mázat én is kihagynám, csak mert senki nem kávézós:-) nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon beindult nálad is a Váncza-projekt! :) Olyan szépeket süttök ebből a könyvből Mónival, lassan nekem is be kellene szerezni egy példányt.

    VálaszTörlés