2012. augusztus 8., szerda

NYÁR-18. hét-SZERDA- Kolozsvári palacsinta


Amikor Aledánál megláttam ezt a receptet, azonnal el akartam készíteni! Nem gyakran esik ez meg velem, de ez az étel pont olyan, amiért rajongok: egyszerű, pici csavarral, semmi különleges hozzávaló, mégis nagyszerű végeredmény, amit bármikor hajlandó lennék megenni! Már a recept elolvasásakor éreztem az ízét a pirított kolozsvári szalonnával és pirított hagymával megspékelt finom, puha palacsinta ízének, amit a tejföl és a sajt tett ízletesebbé. Az elkészített étel pedig nem okozott csalódást: nagyon finom volt! Több receptet is el fogok még készíteni Aledától, akinél az erdélyi konyha hasonlóan kiváló fogásaival ismerkedhettek meg! Érdemes "átnézni" hozzá:)

Hozzávalók:

20 dkg liszt 33 Ft
2 tojás 68 Ft
2 dl tej 31 Ft
3 dl szódavíz/ásványvíz
só, bors
10 dkg kolozsvári szalonna 149 Ft
1 közepes fej hagyma 13 Ft
fél csokor petrezselymezöld 25 Ft (ezt némi pluszként tettem bele, hogy jómagam is hozzátegyek valamit ehhez a remek recepthez...)
olaj

1 kis pohár tejföl 85 Ft
5 dkg reszelt sajt 49 Ft
-----------------------
összesen 460 Ft

A szalonnát vágjuk minél apróbbra és kevés olajon süssük szép pirosra, ropogósra. Közben a hagymát tisztítás után szintén aprítsuk fel és keverjük hozzá a pirosra sült szalonnához. Pirítsuk együtt további 8-10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt és hagyjuk kihűlni.

A palacsintatésztához a tojásokat verjük fel, öntsük hozzá a tejet, majd kézi habverővel apránként keverjük hozzá a lisztet. A sűrű masszát a szódavízzel/ásványvízzel hígítsuk, keverjünk hozzá sót, borsot, a kihűlt szalonnás-hagymás keveréket, 1-2 evőkanál olajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A kész masszát 15 percig pihentessük, majd süssük ki.

A kisült palacsintákat tekerjük fel és tegyük egymás mellé szorosan egy olajjal vékonyan kikent hőálló tálban. Tetejüket kenjük meg a tejföllel és szórjuk meg a reszelt sajttal. Az egészet toljuk forró sütőbe és a sajt olvadásáig süssük.

6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett:) Nagyon jó ötlet a petrezselyemmel dúsítás.Én nem tettem, mert eredeti formájában kellett elkészítsem, de ha repetázok, majd tenni fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eredeti is mennyei, csak valami pluszt szerettem volna hozzátenni...:)

      Törlés
  2. Ezt én is kinéztem magamnak, nagyon jó lett nálad is:) Mostmár a napokban biztos megsütöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha elkészíted és megkóstoljátok, nem fogtok csalódni!...:)

      Törlés
  3. Kedden én is elkészítettem, ez volt a vacsoránk, amikor Anyukámékat meghívtuk. Még nem volt időm publikálni, pedig isteni finom, minél hamarabb kint lenne a helye. Nagyon jól mutat nálad is. :P

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem, többen is meg fogjuk sütni Aledától, annyira guszta! Tényleg jó ötlet a petrezselyemmel dúsítás, istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés