2012. május 14., hétfő

TAVASZ - 11. hét - HÉTFŐ - Cserepes zöldséges-sajtos tarhonya


A cserepes paprikás krumpli annyira ízlett  mindenkinek, hogy gondoltam elkészítem ezt a finom tarhonyás ételt is a cserépedényben. A végeredményről annyit, hogy nagylányom négyszer (azaz négyszer!) szedett belőle, ami nagy szó, mert bár mindent megeszik, ami az asztalra kerül, de 13 évesen már vigyáz a vonalaira is (megjegyzem sikerrel, hiszen a 168 cm-es magasságához 50 kg a súlya), de ennek a finomságnak nem tudott ellenállni:) Na, ilyenkor örül az anyai szív...:)
Hozzávalók:

25 dkg tarhonya 219 Ft
1 sárgarépa 28 Ft
1 petrezselyemgyökér 26 Ft
1 karalábé 86 Ft
3 fej retek 60 Ft
1 csokor újhagyma 130 Ft
1 zöldségleves kocka 32 Ft
só, bors
1 kávéskanál fűszerpaprika
olaj
5 dkg Trappista sajt 82 Ft
------------------------------
összesen 670 Ft

A hagyma fehér részét szeleteljük vékony karikára és serpenyőben felhevített olajon kezdjük el párolni. Alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk 3-4 percig, majd a tűzről lehúzva keverjük bele a fűszerpaprikát és öntsünk bele kevés vizet. Tegyük vissza a gázra és forraljuk fel.

Adjuk hozzá a tarhonyát és a megtisztított, kis kockára vágott zöldségeket. Öntsük fel a tarhonya térfogatához képest kétszer annyi vízzel és forraljuk fel. Tegyük hozzá a zöldségleves kockát, sózzuk és borsozzuk meg, majd az egészet öntsük át egy cserépedénybe (ha mázas cserépedényt használunk, akkor nem kell felhasználás előtt áztatni, ha viszont mázatlan az edényünk, akkor felhasználás előtt fél órát áztassuk hideg vízzel teletöltve) és előmelegített sütőben, lefedve, 200 fokon addig pároljuk, amíg az összes levet be nem szívja a tarhonya.

Végül vegyük le az edény tetejét, reszeljük rá az ételre a sajtot és toljuk vissza az edényt a sütőbe annyi időre, hogy a sajt megolvadjon.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háát...igyekszik az ember! Ilyen fantasztikus bloggerek között magasra van rakva a léc:)...

      Törlés
  2. Nagy rajongója vagyok a cseréptálas recepteknek és ez nagyon tetszik!! :-))) Mentettem!

    VálaszTörlés
  3. Érdekes nekem benne a retek, mert eddig csak nyersen fogyasztottuk. Biztosan így is fincsi .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ötlet onnan jött, hogy a tavaszi tojásos nokedlihez is kevertem egy kis retket és nagyon finom volt. Ilyen módon párolva pedig igazából elég sokat veszít az ízéből, nem érződik a karakteres retek íz, mégis finom és egészséges! A gyerekek, akik nem nagy retek rajongók, észre sem vették az ételben a retket és boldogan tömték magukba a vitamint:)

      Törlés
  4. Soha nem hallotam még hogy a tarhonyát így is el lehet készíteni.
    Kifogom próbálni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most kezdem felfedezni, hogy milyen jó cserépedényben készítnei az ételeket. A paprikás krumpli és ez is nagyon finom és kicsit más ízű volt a cserépedényben:) Ajánlom!

      Törlés
  5. De jó, hogy hoztad, Csenge mostanában csak a tésztás ételeket részesíti előnyben, másról nem nagyon akar hallani. El kellene készítenem neki, ahogy elnézem a képet, szívesen falatozná! Meg persze mi is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egy olyan receptet hoztam, amivel egy kis-nagylány gasztronómiai élményét tudom teljesebbé tenni:)

      Törlés