2012. május 2., szerda

Karamellás pite



A SAD 5. fordulójára készítettem ezt az édességet, melynek háziasszonya TücsökBogár, aki, mint a játék felhívásból számomra is kiderült, imádja a karamellt, ezért ennek a fordulónak a "Karamell, mert szeretem" címet adta. Ebből következik, hogy karamellel ízesített/édesített alkotásokat várt a játékra nevezőktől.  Az általam elkészített sütit gyermekeim nemes egyszerűséggel Twix szeletnek neveztek el:) Aki szereti a karamellt, az tobzódni fog az élvezetben, miközben falatozza ezt a csupa karamell finomságot! A tésztája kókuszos pite tészta, rajta a finom karamell réteg, amelyet étcsokival márványoztam és habrózsákkal díszítettem. Fogadjátok szeretettel!:)

Hozzávalók:

a tésztához:
2 tojásfehérje 100 Ft
fél bögre cukor
10 dkg kókuszreszelék 145 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
1 tojássárgája

a karamell réteghez:
20 dkg cukor 56 Ft
2 dl habtejszín 199 Ft
1 nagy evőkanál vaj

9 dkg étcsokoládé 269 Ft

2 dl habtejszín 199 Ft
2 csapott evőkanál porcukor
1 zacskó habfixáló 69 Ft
-----------------------------
összesen 1060 Ft

A tojásfehérjéből verjünk egy nem túl kemény habot és fokozatosan tegyük hozzá a cukrot. Adjuk hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket is, majd a tojássárgáját. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 26 cm-es piteformát és nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. 180 fokon süssük 20-25 percig vagy amíg szép aranybarna színt kap.  A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A karamellás réteghez karamellizáljuk a cukrot alacsony lángon egy kisebb lábosban. Néha rázogassuk meg a lábost, hogy a cukor ne égjen le. Amint szép aranybarnára olvadt, keverjük hozzá a tejszínt és alacsony lángon addig melegítsük, amíg a megdermedt cukor visszaolvad. Ezután keverjük hozzá a vajat és annak olvadásáig tartsuk az elkészült karamellás krémet a gázon. Zárjuk el alatta a gázt és hűtsük a krémet langyosra, majd öntsük rá a formában várakozó kihűlt pite tésztára.

Az étcsokit gőz fölött olvasszuk meg és körkörösen csorgassuk rá a karamellre, majd egy villa segítségével kicsit kavarjuk meg, hogy márványos hatást érjünk el. Hűtsük a pitét 2-3 óra hosszáig, hogy a krém megdermedjen.

Végül a habfixálót és a porcukrot keverjük el csomómentesen a tejszínben és az egészet verjük kemény habbá. A kész habot kanalazzuk nyomózsákba és díszítsük ki a torta tetejét habrózsákkal.

A süteményt jól lehűtve tálaljuk. Tapasztalatom szerint 1 napot állnia kell, hogy a tészta kellően megpuhuljon.


2 megjegyzés:

  1. Hű ez gyönyörűűűű! Kipróbálásra máris mentve!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban!
    A kókusz, a karamell és a csoki kombinációja nagyon izgalmasan hangzik! :)

    VálaszTörlés