2013. április 9., kedd

Túri galuska vanília sodóval


Valójában aranygaluskáról van szó, amihez Mezőtúron (ahol az idei húsvétot töltöttük) nem találtunk diót. Márpedig valamit ki kellett találjunk, mert a tészta nem maradhatott "csupaszon". Felmerült az a lehetőség, hogy fahéjas porcukorral szórjuk le a tésztát, de kiderült, fahéj sincs. Mit volt mit tenni, átmentem a szomszéd horgásztanya tulajdonosához diót kérni, de neki sem volt raktáron. Viszont egy kis darált mákot talált, amit szívesen oda is adott. Így került a mezőtúri aranygaluskára darált mák, amihez a szokásos vanília sodót készítettem el. Mennyeien finom lett! Olyannyira, hogy másnap újabb adagot kellett sütnöm, amit kristálycukorral szórtunk le és házi szilva lekvárral fogyasztottunk. A receptet nagyon köszönöm Teller-cake Zsuzsinak:) A kimaradt tojásfehérjéből pedig egy eddig számomra ismeretlen sütemény, az Angyalok eledele készült (nemsokára hozom), ami puhaságával szintén nagy sikert aratott.

Hozzávalók:

a tésztához:
fél kg liszt 82 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
2,5 dkg élesztő 19 Ft
4 dkg cukor 14 Ft
3 dl langyos tej 49 Ft
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin 76 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
1 marék porcukrozott mák (eredetileg cukrozott darált dió)
olaj vagy vaj

a vanília mártáshoz:
1 l tej 165 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
8 evőkanál cukor
2 teáskanál vanília aroma vagy 2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
----------------------
összesen kb. 800 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük fel 1 dl langyos tejjel, amelyben elkevertünk 1 teáskanál cukrot és lefedve futtassuk fel. A lisztet vegyítsük össze a cukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat vagy margarint és a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze, majd tiszta konyharuhával lefedve kelesszük a duplájára (lehetőleg meleg helyen).

A megkelt tésztát osszuk négyfelé és mindegyik darabból sodorjunk rudakat. A rudakat szeleteljük fel kb. diószem nagyságú korongokra, mindegyik korongot forgassunk meg kevés olajban vagy olvasztott vajban és sorakoztassuk őket vajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe. Jó szorosan legyenek egymás mellett. A tészta tetejét jó alaposan szórjuk meg a porcukrozott darált mákkal (vagy dióval) és 180 fokon süssük meg szép világos színűre.

A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel és kevés langyos tejjel keverjük ki, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejet, a vanília aromát és állandó kevergetés mellett, alacsony lángon sűrítsük be.

A megsült tésztát a vanília mártással leöntve tálaljuk.

16 megjegyzés:

  1. Jaj, de guszta a fotó! A mákot kihagynám belőle, de a többi jöhet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mák helyett használhatsz diót (ez a hagyományos elkészítési mód)vagy fahéjas cukrot. Vanília mártás helyett pedig házi szilvalekvárral is nagyon finom a tészta:)

      Törlés
  2. Szerintem is sokszor csereszabatos a dió és a mák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. No meg szükség törvényt bont, ugye...:)

      Törlés
  3. Azta, de jó újítás :-))) Szeretjük a mákot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Mi is szeretjük a mákot, de nagyon kevés mákos receptem van.:)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Éhségedet csillapítandó készítsd el ezt a finomságot! Dióval vagy mákkal, mindegy. Nem fogsz benne csalódni:)

      Törlés
  5. De örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett! A mákos megoldásért meg csillagos ötös, nekem eszembe nem jutott volna, pedig imádom a mákot! Mondjuk az én fejemben a dióval van összenőve, hiszen a mama mindig azzal csinálta és imádtam kiskanállal összeszedni a tepsi aljáról a lehullott cukros-pörkölt-diót...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, mi is dióval szerettük volna elkészíteni, mert hagyománytisztelő család vagyunk, de nem gondolkodtunk előre és a dió itthon maradt. Így már csak az volt biztos, hogy meg kell kóstolnunk ezt a finomságot, mindegy mivel szórjuk le. ÍGy jött a fahájas cukor ötlete, majd a mák ötlete. A másnapi újrázásnál már mák sem volt, úgyhogy cukorral szórtuk le a tésztát, amit a mártással, illetve Nagylányom házi szilvalekvárral fogyasztott. Így is mennyeien finom volt:)))

      Törlés
  6. Így mákkal még nem sütöttem, de itt az ideje:))

    VálaszTörlés
  7. Ezer éve nem ettem :) pedig jaj de finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megsütöd és megkóstoljátok, garantált, hogy nem csak ezerévente kerül az asztalotokra:)

      Törlés
  8. Szeretjük nagyon! :)) Ez olyan mákos aranygalu, mint amilyen diós gubánk nekünk volt? ;) :D Nagyon fincsi lehet így is, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, és szerintem teljesen tökéletes mákkal is, meghiszem, hogy finom volt! :)

    VálaszTörlés