Nagyon nagy hévvel álltam neki ezen pogácsa elkészítésének, mert Nassoló Naplopó bevezetője ígéretes volt. Limaránál látta a receptet, ami többünknek garancia a finom sósságokra, úgyhogy gondoltam, tuti pogi lesz. Nos, végül az is lett, de valami hibádzott a receptben. Mégpedig a vaj és a nedves hozzávalók mennyisége. Nem volt egyértelmű, hogy a 30 dkg vajból mennyi kerül a tésztába és mennyit kell felolvasztani. Ezen kívül a megadott liszthez képest túl sok volt a nedves hozzávaló, ezért plusz mennyiség hozzáadásával kellett feljavítani a tésztát. Viszont ezen bakikat leszámítva és több sót adva a tésztához, igazán finom pogácsák születtek. Reggelihez forró kakaó mellé fogyasztottuk, valamint a tízórais dobozokba is került pár darab...:)
Hozzávalók:
eredetileg 60 dkg liszt, nekem több kellett
eredetileg 2 teáskanál só, ami az első adag megkóstolása után kevésnek bizonyult, így utólag minden sületlen pogácsát megsóztam és úgy tettem a sütőbe
30 dkg vaj
1 tojás
35 dkg tejföl
3 dkg élesztő
eredetileg nem írt a recept cukrot, én 1 teáskanálnyival futtattam fel az élesztőt
a kenéshez kevés tej és reszelt sajt
A tejföl felét keverjük össze 1 teáskanál cukorral, langyosítsuk meg és öntsük rá az elmorzsolt élesztőre. Lefedve hagyjuk felfutni.
A lisztet mikróban kicsit melegítsük meg, majd vegyítsük össze a sóval és alaposan morzsoljuk el 25 dkg vajjal (a maradék vajat neveztem ki önhatalmúlag olvasztásra). Ezután adjuk a tésztához a tojást, a felfutott élesztőt és a megmelegített tejföl másik felét. Jól gyúrjuk össze (lágy, rugalmas tésztává) és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára (ez kb. 35-40 perc).
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá és a maradék, megolvasztott vajjal kenjük le a tetejét. Rövidebb oldala felől tekerjük fel, lapogassuk el a nyujtófával, hajtsuk félbe és megint pihentessük (letakarva) kb. 30 percig.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra (én kettéválasztottam a tésztát és külön adagban nyújtottam), éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, minden pogácsát kenjünk meg tejjel, szórjuk meg reszelt sajttal és 180 fokos sütőben süssük szép világos színűre.
De látom, hogy rajtad azért nem fogott ki a recept! ;-) A képeken finomnak és puhának néz ki, szinte érzem az illatát...:)
VálaszTörlésHmmm ez valóban nagyon guszta lett! :)
VálaszTörlés