2013. április 22., hétfő

Lasagne "ha a nővérek a konyhában együtt főznek" módra



A medvehagymás cukkini krémleves és a köpenyben sült töltött gomba bejegyzéseknél már láthattátok, hogy milyen finomságok születnek egy közös főzés alkalmával, spontán módon, amikor nincs előre megírt recept, csak a saját képzeletünk és a hűtőnk tartalma szabhat határt az elképzeléseinknek. Ez a lasagne is ilyen spontán módon készült el és lett legalább olyan népszerű a gyerekek körében, mint a köpenyben sült töltött gomba a fiúknál. Említettem már a medvehagyma mániámat, hogy mennyire szeretem és ilyenkor, a szezon idején minden ételbe belecsempészek egy keveset belőle. Ebben az esetben sem maradhatott ki, de senki nem reklamált miatta. Kiscsaládom mára már nem csak tolerálja ezt a szenvedélyemet, hanem kezdi megszeretni ezt a vadon termő, ízletes növényt:)

Hozzávalók:

fél doboz lasagne tészta (ennyi volt a kamrában, de lehet többel is készíteni)

a darált húsos alaphoz (ami lefagyasztva került elő a mélyhűtőből):
fél kg darált sertéshús
1 nagy fej hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma megtisztítva, apróra vágva
olaj
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 
kb. 5 dkg gomba megtisztítva és apróra vágva
só, bors, bazsalikom
+ ehhez az alaphoz kevertünk egy nagyon finom zöldségmixet, melyet szintén a mélyhűtőből vettünk elő. Ehhez a mixhez Judit húgom egy nagy tepsiben párolt puhára burgonyát, csicsókát, sárga burgonyát, cukkinit, padlizsánt, répát, gombát, hagymát (vöröset vagy pórét vagy újhagymát), fokhagymát - egyszóval minél többféle zöldséget - amiket házi paradicsomlével turmixolt össze. Ez a zöldségmix kiválóan passzol natúr húsok mellé, de főzeléknek is el tudom képzelni. Sütés előtt természetesen megsózta és megborsozta a zöldségeket.

A darált húsos alaphoz az aprított hagymát kevés olajon pároljuk puhára, tegyük hozzá a fokhagymát is, majd borítsuk rá a darálthúst, amit sózás, borsozás után fehéredésig pirítsunk. Ezután adjuk hozzá a hámozott paradicsom konzervet és a gombát, valamint a bazsalikomot. Alacsony lángon a hús puhulásáig főzzük. Végül keverjük el benne a zöldségmixet (és kevés aprított medvehagymát, amivel mi most nem a darálthúsos alapot, hanem a besamel mártást ízesítettük) és forraljuk fel.

a besamel mártáshoz:
2 nagy fakanálnyi vaj
liszt (amennyit fölvesz a vaj)
fele-fele arányban tej és habtejszín
só, bors
3-4 szál medvehagyma aprítva

A vajat sercegésig hevítsük egy kisebb lábosban, majd kézi habverővel keverjünk hozzá annyi lisztet, amennyivel egy csomós állagú masszát kapunk. 1 perc pirítás után öntsük fel apránként a tejjel és közben folyamatos gyors keverő mozdulatokkal forgassuk a kézi habverőt (így biztosan csomómentes lesz a mártásunk), majd adjuk hozzá a tejszínt is (a tejből és tejszínből annyit használjunk, amilyen sűrű mártást szeretnénk). Végül ízesítsük sóval, borssal és a medvehagymával. Forraljuk fel.

Rétegezzük a lasagne-t. A négyzet alakú hőálló tál aljára öntsünk kevés besamelt, erre tegyünk egy réteg lasagne tésztát, erre kerüljön egy réteg darált hús, majd megint tészta, majd besamel, majd tészta...és így tovább, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére mindenképpen besamel kerüljön és egy jó adag reszelt sajt.

Az egészet forró sütőben süssük kb. 35 percig (most nem takartuk le alufóliával a lasagne tetejét sütés közben, mert bőven szaftos lett az étel, egyéb esetben a sütési idő első 25 percében alufóliával letakarva süssük az ételt, majd az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát és pirítsuk rá a sajtot a tetejére).

Tálalás előtt hagyjuk picit hűlni a lasagne-t, majd nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

TIPP: a tetejét lehet paradicsom karikákkal díszíteni és úgy ráreszelni a sajtot.

5 megjegyzés:

  1. Igen, ez az igazi! Nem is a bolti :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis lasagnet hoztatok össze, a medvehagyma valahogy mindenhez megy:) Gondolom élveztétek az konyhatündérkedést együtt.

    VálaszTörlés
  3. Igazán tiszteletbeli nővérré fogadhatnátok, hogy én is részt vehessek egy ilyen kreatívkodásba, na meg az azt követő lakomába... De legalább a lakomába! ;-)))

    VálaszTörlés
  4. Finom lasagnet hoztatok össze! Jó így együtt főzicskézni:-)

    VálaszTörlés
  5. Olyan fantasztikus lehet egy egy ilyen együtt főzős nap :) a végeredményt látva hmmm de megéheztem! :)

    VálaszTörlés