2013. április 17., szerda

Köpenyben sült töltött gomba


...zöldséges barna rizzsel és gombás szósszal. A fiúk kedvence lett az első falat után. 8 db szép nagy gombát töltöttünk meg és bugyoláltunk leveles tésztába, mind a 8 db eltűnt egy szempillantás alatt. Pedig ez a recept is hirtelen ötlettől vezérelve született meg és szigorúan a hűtőben talált alapanyagok felhasználásával készült, mint a medvehagymás cukkini krémleves.  A gombás szószhoz szüleink ajándékba kapott csiperke tönkjéről szedtük le az otthon termett gombákat. Medvehagyma szezonról lévén szó természetesen ebből a fogásból sem maradhatott ki a medvehagyma. Összességében egy nagyon ízletes étel került a tányérokra, amely nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes. Érdemes kipróbálni:)


Hozzávalók:

8 db szép nagy gomba (nálunk csiperke)

1 csomag leveles tészta (húgomnál konyhakész változat lapult a hűtőben, de jó a fagyasztott is)

a töltelékhez:
kb. 3 dl tejföl (magas zsírtartalmú legyen)
kb. 10 dkg császárszalonna kisebb kockákra vágva
kb. 5 dkg Pannónia sajt (vagy egyéb sajt) kisebb kockákra vágva
3 szál medvehagyma felaprítva
só, bors

a tetejére kevés reszelt sajt

A töltelék hozzávalóit keverjük össze. A gombát tisztítsuk meg, törzsét szedjük ki (és tegyük félre, jó lesz a gombás szószba), a kalapokat sózzuk meg és töltsük meg a töltelékkel. A leveles tésztát terítsük ki és vágjuk 8 egyenlő darabba. Mindegyik tésztadarab közepére helyezzünk rá egy megtöltött gombát és csomagoljuk be a tésztával. A batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és tetejüket szórjuk meg kevés reszelt sajttal. Az egészet forró sütőben süssük szép pirosra.

A gombás szósz hozzávalói:
1 közepes hagyma apróra vágva
kb. 15-20 dkg csiperke (leszedve a tönkről nem mértük le) megtisztítva és felszeletelve
olaj
só, bors, kakukkfű
1 evőkanál liszt
kevés tejföl és kb. 1 dl habtejszín

Egy kisebb lábosban melegített olajon pároljuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk hozzá kevés kakukkfüvet és alacsony lángon hagyjuk saját levében megpuhulni. A lisztet keverjük ki csomómentesre kevés vízzel, majd a tejföllel és a habtejszínnel. A megpuhult gombát habarjuk be ezzel az eleggyel, forraljuk fel és készen van.

A köpenyben sült töltött gombát ezzel a szósszal, illetve retekkel együtt párolt barna rizzsel tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Szeretem ezeket a hirtelen ötlettől vezérelt receptjeidet! Ezek az igazi újítások ;)

    VálaszTörlés
  2. De jó, nagyon tetszik nekem:) Ma vettem éppen gyönyörű gombát, de nem volt ötletem mit készítsek belőle, megvan a holnapi vacsi:)

    VálaszTörlés