2012. május 16., szerda

TAVASZ - 11. hét -SZERDA - Tejszínes barna krémes



A recept egy hajdú-bihar-megyei kis faluból származik, ahová nagyon sok gyermekkori élményem, emlékem fűződik...anyai nagyszüleim élnek ott (remélem még nagyon sokáig:)), akiknél kiskoromban sokat nyaraltam. Felejthetetlen emlékeim közé tartozik a legelőről este hazafelé tartó, teli tőgyű tehenek látványa, a frissen fejt tej illata, drága papám, aki traktorosként dolgozott a helyi TSZ-ben és hazafelé jövet megállt traktorjával az utca végén, arra várva, hogy mi, kisgyerekek odaszaladjunk hozzá és felülve a traktorra, együtt tegyük meg az utat hazáig, drága mamikám ijedtsége, amikor leestem a széna kazalról és eltört a kezem vagy amikor a kakasuk megkergetett, kezemben egy kistányér frissen szedett málnával...életemben nem futottam még olyan gyorsan, mint akkor...a finom sütemények, befőttek, kelt tészták varázslatos világa, amiket elrakott vagy sütött nekünk, a finom gyümölcsök a kertből...és még hosszan tudnám sorolni, de ...na, nézzenek oda, könnybe lábadt a szemem az élmények felelevenítése közben, erre a két drága öregemberre gondolva...

Szóval újirázi emlékeket soroltam el. Innen származik ez a süti recept is, garantáltan finom, házi sütemény, érdemes kipróbálni:)

Hozzávalók:

A piskótához:
6 db tojás 300 Ft
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3 evőkanál olvasztott méz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál szódabikarbóna

A krémhez:
2 csomag főzős vanília puding 210 Ft
1 csomag vaníliás cukor 24 Ft
6 dl tej 95 Ft
20 dkg margarin 232 Ft
20 dkg porcukor 67 Ft

A habos réteghez:
4 dl habtejszín 398 Ft
2 csomag habfixáló 148 Ft
4 evőkanál porcukor
kevés vanília aroma

porcukor a szóráshoz
--------------------------
összesen kb. 1600 Ft

A piskóta hozzávalóit elfelezve két lapot sütünk: 3 egész tojást 3 evőkanál cukorral legalább 5 percig habosítunk gépi habverővel. Ezután belekeverjük a másfél evőkanál olvasztott mézet és az egy evőkanál kakaóporral, valamint a fél evőkanál szódabikarbónával elkevert 3 evőkanál lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük (tűpróbával ellenőrizzünk).

A tészta maradék hozzávalóiból elkészítjük és megsütjük a másik lapot is.

A két lap közül az egyiket apró kockára vágjuk, a másikat a tepsibe tesszük.

A krémhez a pudingport csomómentesre kikeverjük 16 evőkanál tejjel, majd a többi tejet is hozzáöntve alacsony lángon sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral felhabosítunk és a kihűlt pudinghoz adjuk. Jól elkeverjük és a kész krémet rákenjük a tepsiben várakozó piskótalapra.

A habos réteghez a porcukrot és a habfixálót összevegyítjük és csomómentesre keverjük a habtejszínnel. Belelöttyintünk némi vanília aromát és az egészet kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a pudingos krémre. Az egészet befedjük az apró piskóta kockákkal és a kész süteményt porcukorral leszórjuk.

A süteményt hűtőbe tesszük, majd nagyobb kockákra vágva tálaljuk.


10 megjegyzés:

  1. Nekem ki is gurult a könnycsepp a szememből... Isten tartsa még őket sokáig egészségben!

    A sütemény nagyon klassz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Viki! Imáink eddig meghallgatásra találtak, hiszen túl a 80. életévükön még nem szorulnak ápolásra, sőt, papám a mai napig gondozza a kis kertjüket, mamám főz, süt és alig várják, hogy ellátogassunk hozzájuk! Remélem most pünkösdkor találkozunk!:)

      Törlés
  2. Nagyon rég ettem krémest, igazi nosztalgikus hangulatba kerülök tőle én is, mondjuk a francia változattól:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, én is imádom a francia krémest, de olyan jól esik néha egy kis hazai...:)

      Törlés
  3. Nagyon szépen írtál a nagyszüleidről és az emlékeidről, szinte ráismerek a saját gyermekkoromra... Őrizd meg jól ezeket a recepteket, hogy majd te is tovább adhasd a Tudást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A nagyszüleim valóban olyan példát állítottak elém, ami irányt mutat az életben! Nem akarok nagy szavakat használni, de az utolsó IGAZ emberek egyikei! A megkérdőjelezhetetlen becsületesség, tekintély, szeretet és vallásosság jellemzi őket! A mai világban TŐLÜK kell tanulni!...és igen, ez a blog többek között azért is született meg, hogy a hagyományos, mamámtól tanult ételek, a befőzés és a házi tészta elkészítése ne merüljön feledésbe!...:)

      Törlés
  4. Meghatódtam, olyan aranyosan írsz a nagyszüleidről, bennem is felidéztél ezzel régi emlékeket! A sütemény pedig nagyon tetszik, finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Úgy látszik, mi az a kiváltságos nemzedék vagyunk, akik átélhették a falusi élet mindennapjainak örömeit! Kérdéses, hogy a gyermekeinknek mindezt, amit mi a nagyszüleinktől kaptunk, át tudjuk-e adni, hiszen a világ nagyon megváltozott, ma már szinte ciki falun nyaralni, tehenet fejni, meg persze már nem is nagyon vannak tehenek a falvakban...de azért ne keseredjünk úgy neki, hiszen ha legalább a hagyományos, falusi magyar konyha receptjeit megőrizzük, akkor talán át tudunk nyújtani egy szeletet a régi időkből...:)

      Törlés
  5. Ebből szívesen ennék, most :)) Igazán guszta sütike

    VálaszTörlés
  6. Olyan jó visszaemlékezni gyerekkorunkra! Sokszor eszembe jutnak idősebb családtagjaim, amikor sűrűn mondogatták, hogy bezzeg az én időmben...hát mi még nem vagyunk idősek és már mondhatjuk gyermekeinknek...
    A krémesed jól néz ki! Biztosan finom is.

    VálaszTörlés