2012. május 7., hétfő

TAVASZ - 10. hét - HÉTFŐ Cserepes paprikás krumpli


Most először készítettem cserépedényben ezt a közkedvelt ételt és meg kell mondanom, nagyon jó lett! Igaz több idő kellett a sütőben az elkészítésének (kb. 1 óra 10 perc), de megérte! Aki még nem próbálta így a paprikás krumplit, ne habozzon, próbálkozzon!

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

1 kg krumpli 149 Ft
2 nagy fej vöröshagyma 44 Ft
2 dl tejföl 95 Ft
1 szál füstölt kolbász (vagy 2 pár virsli) 586 Ft
5 dkg füstölt szalonna
fél üveg lecsöpögtetett paprika-saláta (mamikámtól kaptam ezt a finom savanyúságot)
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 evőkanál Vegeta
1 gerezd fokhagyma
--------------------------------
összesen 900 Ft

A cserépedényt, ha nem mázas, tetejével együtt áztassuk fél óráig hideg vízben.  Nekem mázas cserépedényem van, így ez a munkafolyamat nálam kimaradt.

A szalonnát vágjuk kisebb darabokra és száraz serpenyőben süssük zsírjára. Közben a hagymát tisztítás után vágjuk apróra és a szalonnán pároljuk üvegesre. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel kevés vízzel és forraljuk föl. Végül adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a tejföl felét is.

A cserépedényből öntsük ki a vizet és terítsük szét benne a hámozott, hasábokra vágott krumplit. Sózzuk meg és szórjuk bele a Vegetát, majd jól keverjük össze. A hagymás-tejfölös levet öntsük a krumplira, majd a tetején helyezzük el a karikázott kolbászt. Az egészet koronázzuk meg a paprika-salátával és a cserépedény tetejével fedjük be.


Az eredeti recept szerint az edényt hideg sütőbe kell tolni és a gázt csak ekkor begyújtva először 15 percig takarékon kell sütni, majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve kb. 1 óra 20 percig szükséges párolni az ételt. Én előmelegített sütőben 200 fokon 1 óra 10 perc alatt sütöttem készre.

Az elkészült paprikás krumpli tetejét tejföllel meglocsolva, mellé friss salátát vagy ecetes uborkát kínálva tálaltam.

3 megjegyzés:

  1. Egyetértek! Kicsit tovább tart az elkészítése, de megéri, egész más dimenzió ugyanazokból az alapanyagokból :-))

    VálaszTörlés
  2. Nem próbáltam még cserépedényben, de jó ötlet, biztosan finomabb! :)

    VálaszTörlés
  3. Elő a cserépedénnyel! Már rég nem használtam, itt az ideje.

    VálaszTörlés