2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét - VASÁRNAP Paradicsomleves töltött hagymával, palacsinta karamellizált alma-körte duóval, vaníliapudinggal és tejszínhabbal gazdagítva


Paradicsomleves töltött hagymával
Pár éve a TV Paprika "Balkán-fanatik" műsorában láttam ezt a receptet. Nagy sikere volt a gyerekek körében is.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

5 db nem túl nagy hagyma 75 Ft
fél kg darált sertéshús 500 Ft
ecet
5 dkg rizs
1 tojás 36 Ft
1 kisebb hagyma 15 Ft
1 nagyobb petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
1 liter paradicsomlé 269 Ft
só, bors cukor
------------------------------
összesen kb. 990 Ft

A hagymák kalapját vágjuk le és csak a barna héjukat szedjük le róluk. Az így kapott hagymákat forró, ecetes vízben főzzük 8-10 percig. Hűtsük langyosra őket és nyomjuk ki egymásból a hagymarétegeket.

Készítsük el a tölteléket: főzzük meg félig a rizst (tömegével megegyező mennyiségű sós vízben) és adjuk a darált húshoz. Keverjük még hozzá a tojást, a reszelt vagy nagyon apróra vágott hagymát, az aprított petrezselyemzöld felét (a petrezselyemzöld másik felét kötözzük össze), sót, borsot. Jól gyúrjuk össze és ezzel a töltelékkel töltsük meg óvatosan a hagymarétegeket. A kimaradt húsból készítsünk gombócokat.

Egy nagyobb fazekat töltsünk meg kb. 1 liter vízzel, karikázzuk bele a petrezselyemgyökeret, tegyük bele az összekötözött petrezselyemzöldet és sót, majd rakjuk fel forrni. A forrásban lévő vízbe tegyük bele a megtöltött hagymákat, valamint a húsgombócokat és főzzük kb. 15-20 percig. Ezután rántsuk be a levest: pár fakanálnyi olajon pirítsunk 1-2 percig kb. 2 ek lisztet, majd öntsük fel a paradicsomlével. Főzzük sűrűre, közben pedig ízesítsük sóval és cukorral. A levesből merjünk le annyi főzővizet, hogy a fazékban kb. 2 dl maradjon és öntsük hozzá a paradicsomos rántást. Forrástól számítva még 3-4 percig főzzük, ha szükséges utólag ízesíthetjük.

TIPP: tejföllel meglocsolva is lehet tálalni a kész levest

Palacsinta karamellizált alma-körte duóval, vaníliapudinggal és tejszínhabbal gazdagítva
Hozzávalók:

palacsinta
60 dkg liszt 72 Ft
6 db tojás 216 Ft
6 dl tej 95 Ft
9 dl szódavíz
1 kk só
kevés olaj

karamellizált alma-körte duó
2-2 db alma, körte
vaj
cukor
1 csapott kk őrölt fahéj és gyömbér

1 csomag vanília ízű, főzős pudingpor 90 Ft
4 ek cukor
5 dl tej 80 Ft

4 dl habtejszín 320 Ft
2 ek porcukor
1 kk vanília aroma
------------------------------
összesen kb. 1100 Ft


A palacsinta tésztához mérjük ki a lisztet egy nagyobb keverőtálban. Egy másik nagy keverőtálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót, majd apránként dolgozzuk bele kézi habverővel a lisztet. Így garantáltan csomómentes tésztát kapunk. A sűrű masszába keverjük bele a szódavizet, végül kevés olajat. Hagyjuk pihenni 10-15 percig a palacsinta tésztát.

Az almákat és körtéket hámozzuk meg és vágjuk vastagabb cikkekre. Kevés olvasztott vajon pároljuk meg, közben édesítsük a cukorral és szórjuk bele a fűszereket is. Kb 8 percig puhítsuk őket (nem kell teljesen puhára, bár ez ízlés dolga).

Főzzük meg a pudingport, majd verjük fel a habtejszínt a porcukorral és vanília kivonattal.

Süssük meg a palacsintákat és mindegyiket külön töltsük be: 1-2 ek pudingot kenjünk szét a palacsintán, halmozzuk rá a karamellizált almát, körtét, hajtsuk háromszög alakúra és a tetejére nyomott tejszínhab rózsával tálaljuk.

TIPP: a Tuppernek remek "habzsákja" van, amivel nagyon könnyű tejszínhabot vagy bármilyen krémet formázni.

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon tetszik az oldal,szimpatikus és ötletes. Jövő héten ki is próbálom a paradicsomleves receptjét, nagyon guszta, kismamaként egyből megkívántam :)
    Hajrá, várom a többi receptet hétről-hétre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hugi!

      Egy kismama kívánsága számomra szent, úgyhogy igyekszem hétről-hétre finomabbnál finomabb receptekkel elkápráztatni Téged és a kis Pocaklakót.
      Köszönöm a lelkesítő bejegyzést!

      Törlés
  2. A kis pocaklakót jól is kell tartani, te Hezobabáról se feledkezzünk meg! Jó főzőcskézést Hugi 01:)
    Üdv: Hugi 02:)

    VálaszTörlés