2012. február 27., hétfő

TÉL - 3. hét - CSÜTÖRTÖK - Gyömbéres répaleves, pizzás muffin



Gyömbéres répaleves
A leves internetes gyűjtésből való, pici változtatásokkal. Nagyon ízletes, igazán finom és egészséges étel. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:

70 dkg sárgarépa 150 Ft
1 kis db gyömbér
1 db alma 34 Ft
1 db kisebb hagyma 20 Ft
1 teáskanál currypor
1 liter zöldségalaplé (lehet zöldségleves kockából is)
só, bors
--------------------------
összesen kb. 280 Ft

A répát, gyömbért, almát tisztítás után vágjuk kisebb kockákra. A hagymát pucoljuk meg és vágjuk nagyon apróra, majd kevés forró olajon kezdjük üvegesre párolni. Lassú tűzön 10-15 percig pároljuk gyakori keverés mellett, majd adjuk hozzá a curryport, a répát és a gyömbért. Keverjünk rajta egyet és öntsük fel a zöldséglevessel (ha kockát használunk, akkor öntsük fel az egy liter vízzel és amint a víz felforrt, dobjuk bele a zöldségleves kockát). Hagyjuk felforrni és tegyük a levesbe a kockázott almát is. Enyhén sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, alacsony lángon főzzük 30-40 percig.

Kézi mixerrel pürésítsük a forró levest, tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és közben (ha szükséges) ízesíthetjük még sóval, borssal.

Gondolkodtam azon, hogy milyen levesbetét illene hozzá, de nem jutottam semmire. Várom  a javaslatokat!

TIPP: a kész levest kevés citromlé hozzáadásával tehetjük pikánsabbá.

Pizzás muffin
Eddig egyszer próbálkoztam otthon pizza sütésével és bár elfogyasztottuk, a kitűnő pizzához szokott gyermekeim (férjem húga, kisfiam egyik keresztanyukája üzletvezető egy kitűnő pizzákat is árusító étteremben) megkértek, hogy máskor inkább rendeljünk. Nem szeretném kizárólag a 14 éves, régi gáztűzhelyemre fogni a sikertelenséget, de tény, hogy kudarcként könyveltem el a próbálkozást. Viszont nemrég kezembe akadt régi szakácskönyvem, a "Nagy süteménykönyv", amiben felfigyeltem a pizzás muffin receptjére és elkezdtem gondolkodni: a muffin elkészítése egyszerű, a gyerekek szeretik, bele lehet keverni a tésztába mindent, amit a pizzán is szeretünk, tetejét meg lehet szórni bőven sajttal, amit szintén szeretünk, miért ne készítsem el pizza helyett?...a gondolatokat tettek követték, pár átalakítást végeztem a recepten és egy remek étel került a vacsoraasztalra! Mindenkinek ajánlom!
Hozzávalók 14 db muffinhoz:

2 db tojás 72 Ft
1 kiskanál só
0,5 dl olaj
2 dl tejföl 80 Ft
érzés szerinti mennyiségű szárított oregano, bazsalikom, zsálya, rozmaring (vagy 1 evőkanál pizza fűszerkeverék)
1 db fokhagyma
pár db koktélparadicsom
25 dkg liszt 32 Ft
fél csomag sütőpor

a tetejére reszelt sajt (15 dkg) 170 Ft

a forma kikenéséhez vaj és liszt
-------------------------------
összesen kb. 450 Ft

A tojásokat egy nagyobb tálban verjük habosra, majd öntsük hozzá a tejfölt és az olajat. Ízesítsük sóval, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd a megmosott és négyfelé vágott paradicsomokat is. (ha túl keménynek ítéljük a tésztát, tejjel lazíthatjuk).

A muffinsütő horpadásait vajazzuk ki, lisztezzük be és adagoljuk bele a tésztát úgy, hogy a horpadás 3/4 részéig érjen a tészta. Szórjuk meg bőven reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük  kb. 20-25 percig.

Melegen tálaljuk.

TIPP: a tésztába keverhetünk ananászt, sonkát, olajbogyót, azaz tényleg bármit, amit a pizzán is szeretünk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése