2012. február 27., hétfő

TÉL - 3. hét - PÉNTEK - Zöldséges-currys pilaf, meggyes brownie

Zöldséges-currys pilaf
Stahl Judit receptje adta az ötletet, kisebb átalakításokkal készítettem el. Azért választottam a mai napra, mert tegnapról maradt egy kis gyömbérem és mert az ételben található zöldségek vitamin tartalma így tél végén jólesik a szervezetnek. Gyorsan elkészíthető, keleti ízvilágot megidéző étel.
Hozzávalók:

1 db piros kaliforniai paprika felkockázva 259 Ft
1 db cukkini karikára vágva 115 Ft
1 db padlizsán felkockázva 180 Ft
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 kisebb hagyma apróra vágva 20 Ft
a megmaradt gyömbér lereszelve
1 evőkanál currypor
20 dkg rizs 34 Ft
só, bors

a  tálaláshoz 1 pohár tejföl (80 Ft) és aprított petrezselyemzöld (69 Ft)
----------------------------------
összesen kb. 800 Ft

Felhevített olajon, egy nagyobb serpenyőben egymás után pirítsuk meg a zöldségeket: először a paprikát (ha kész, vegyük ki), utána a cukkinit (ha kész, vegyük ki), végül a padlizsánt (szintén vegyük ki). A visszamaradt olajhoz adjuk hozzá a vajat, olvasszuk fel és keverjük el benne a hagymát és a gyömbért. 1-2 perc párolás után mehet bele a currypor is. Kevergessük el, majd öntsük bele a rizst is. Pár perc pirítás után tegyük vissza a serpenyőbe a megpirított zöldségeket és az egészet öntsük fel annyi vízzel, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk. Újraforrástól számított 10-15 percig kis lángon főzzük a rizs puhulásáig.

Ha a főzési idő végén az ételt túl "vizesnek" találjuk, főzzük tovább addig, amíg az állaga megfelelő lesz. Ha viszont túl száraznak gondoljuk, adjunk hozzá még némi vizet.

Az ételt a tejföllel meglocsolva és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

TIPP: aki be tud szerezni korianderzöldet, azzal megszórva tálalja az ételt. Csodálatos ízt ad neki.



Meggyes brownie  TOP 10-es sütemény
A brownie alapreceptet interneten fedeztem fel, a meggyel való töltése saját ötlet, mert szerintem tökéletes párja a csokinak a meggy. Vigyázat, imádni való sütirecept következik! A függőség veszélye fennáll!
Hozzávalók:

10 dkg vaj 45 Ft
9 dkg étcsoki 299 Ft
30 dkg cukor 92 Ft
1 csipet só
1 kis üveg vanília aroma 129 Ft
3 db tojás 108 Ft
12 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 ü magozott meggybefőtt 269 Ft

Meggyzselé:
2 dl meggylé (a meggybefőttből)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Máz:
12 dkg porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál forró víz
------------------------------
összesen kb. 1100 Ft

A vajat a csokival egy közepes lábosban olvasszuk össze. Az edényt húzzuk le a tűzről és keverjük bele a sót, cukrot, vanília aromát, egyenként a tojásokat, a lisztet, a kakaóport és végül a magozott, leszűrt meggybefőttet (soha nem sikerül az egész üveggel beletenni, mert gyermekeim egy-egy óvatlan pillanatban, amikor nem figyelek oda, kilopkodják az előkészített meggyszemeket a tányérból...)

Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. 200 fokon süssük kb. 30 percig. Az én 14 éves gáztűzhelyem sütőjében, ami kizárólag 200 fokon süt, elég volt a 30 perc. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy kívül megsüljön, belül picit krémesebb maradjon. Egy újfajta sütőben lehet, hogy kevesebb idő is elég neki.

A kész sütit hagyjuk a tepsiben és közben készítsük el a csokis öntetet: a porcukrot vegyítsük el a kakaóporral és az étolajjal, majd kézi habverővel keverjünk el benne annyi forró vizet, amennyivel folyékony öntetet kapunk. Öntsük rá a süti tetejére, terítsük szét rajta és hagyjuk megszáradni.

Tulajdonképpen kész is a sütemény, de még gazdagíthatjuk meggyzselével: a 2 dl meggylevet keverjük el 1 csapott evőkanál étkezési keményítővel, folytonos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük be és ezzel a zselével csíkozzuk meg a süti tetejét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése