2012. február 20., hétfő

TÉL - 2. HÉT - HÉTFŐ Sajtkrémmel töltött sült gomba hercegnő burgonyával és sült céklával


Sajtkrémmel töltött sült gomba
Meglepő módon a gyermekeim, akik nem rajonganak a gombáért, ezzel az elkészítési móddal elfogyasztják a gombát. Talán a sajt miatt, amit viszont imádnak.
Hozzávalók:

15 db közepes gomba (30 dkg) 180 Ft
natúr sajtkrém 275 Ft
mozarella 10 dkg 339 Ft
só, bors, kakukkfű

Hercegnő burgonya
fél kg burgonya 60 Ft
tej
2 tojás sárgája 72 Ft


Sült cékla
A céklát a benne található C-vitamin miatt választottam köretnek. Természetes vitamin beviteli forrás.
1 db cékla 80 Ft

(esetleg 1 ek balzsamecet)
------------------------------------
összesen 1005 Ft

A gombákat tisztítsuk meg, szedjük ki a törzsüket. A törzseket hosszában vágjuk ketté, majd a gomba kalapjával együtt sózzuk meg. Sütőpapírral bélelt tepsiben rakosgassuk őket egymás mellé. A sajtkrémet keverjük ki kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és ezt a krémet halmozzuk a gomba kalapjainak mélyedéseibe, illetve kenjük rá a kettévágott törzsekre. A krémre tegyünk akkora szelet sajtot, amely befedi a megtöltött gombákat. 200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a sajt megpirul. Ennyi idő elég a gomba puhulásának is.

Készítsük elő a köretet: sós vízben főzzük meg a meghámozott és kisebb kockára vágott burgonyákat. Ha megpuhult, szűrjük le és kézi mixerrel pépesítsük annyi tej hozzáadásával, amennyivel egy nem híg, hanem "formázható" masszát kapunk vagyis habzsákból halmokat tudunk nyomni a sütőpapírra. Hűtsük langyosra, majd fakanállal keverjük hozzá a két tojás sárgáját is.

A céklát hámozzuk meg és vágjuk kb. 1*1 cm-es kockákra. Keverjük össze kevés sóval és esetleg 1 ek balzsamecettel.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A kész burgonyapürét tegyük habzsákba (ha nincs habzsákunk, akkor kanállal formázzuk vagy egy kisebb zacskóba töltsük, melynek egyik csücskén lyukat vágunk) és a sütőpapíros tepsi egyik felébe nyomjunk szép halmokat a püréből. A másik felébe tegyük az előkészített céklákat. Az egészet 200 fokos sütőben süssük meg: a hercegnő burgonyát pirulásig, a céklákat puhulásig (kívül puha, belül kicsit keményebb maradjon).

1 megjegyzés: