2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét - SZOMBAT Muszaka másképpen, almazselés muffin



Muszaka másképpen
Bede Róbert készítette a Muszakát évekkel ezelőtt a TV Paprikán, azóta a család (főleg a férjem) kedvence.

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

fél kg darált pulykamell vagy csirkemell 500 Ft
2 db padlizsán
4 szem közepes burgonya 50 Ft
3 db paradicsom 185 Ft
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
vaj, tej, liszt a Besamell mártáshoz ( kb. 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 4 dl tej)
15 dkg sajt 450 Ft
só, bors, őrölt szerecsendió
szárított bazsalikom
olaj
-----------------------------------------
összesen kb. 1500 Ft

Vágjuk karikára a póréhagymát és kevés olajon kezdjük el párolni. Gyakran kevergessük, mert hamar leég. 3-4 perc után adjuk hozzá a darált húst. Jól keverjük el és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt fokhagymával. Pirítsuk addig, amíg a hús kifehéredik és az összes nedvesség elfő alóla.

A padlizsánokat mossuk meg, száras végét vágjuk le és szeleteljük fel kb. fél cm vastagságú karikákra. Száraz serpenyőben mindkét oldalukat süssük barnára. Sütés közben sózzuk, borsozzuk.

A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk 3-4 mm vastagságú karikákra és bő, forró olajban süssük meg őket (nem kell ropogósra).

A Besamell mártáshoz egy fakanálnyi vajat hevítsünk sercegésig, majd adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz (csomós állagú legyen). Pirítsuk fél percig, majd öntsük fel annyi tejjel, amilyen sűrűségű mártást szeretnénk. A tejet kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a liszthez. Sózzuk, borsozzuk.

Egy hőálló tálban kezdjük el az étel rétegezését: alulra kerül a megpirult padlizsán fele, rátesszük a megsült burgonya karikákat, amit megsózunk, erre jön a megpuhult darált hús, végül az egészre ráöntjük a mártást. A húson egyenletesen elosztjuk a 3-4 mm vastagságú karikára vágott paradicsom szeleteket, amit megszórunk a bazsalikommal. Az egészet a megmaradt padlizsán karikákkal befedjük, ráreszeljük a sajtot és előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Almazselés muffin
A muffin tésztája Mohától származik (Pillangós tündértorták- mohakonyha.blogspot.com), az almazselés töltelék saját fejlesztés.
Hozzávalók 14 db-hoz:

tészta
20 dkg liszt 24 Ft
1 tk sütőpor
10 dkg vaj 45 Ft
10 dkg cukor 30 Ft
1 tk vanília aroma
2 csipet só
2 db tojás 72 Ft
1 dl tej 16 Ft
1 kk őrölt gyömbér és fahéj

almazselé
1 csomag vanília ízű főzős pudingpor 90 Ft
2 dl almalé 50 Ft
1 dl víz
2 ek cukor

1 db alma
------------------------------------
összesen 400 Ft

A lisztet, sütőport, sót keverjük össze egy nagy tálban. Egy másik tálban pedig a vajat és a cukrot habosítsuk össze, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat, végül a tejet. Ízesítsük a vanília aromával és a fűszerekkel, végül három részletben dolgozzuk bele a lisztes sütőport is. A muffin sütő horpadásait béleljük ki muffin papírokkal és tegyünk bele 1 ek tésztát.

Az almazseléhez a pudingport keverjük ki csomómentesre 8 ek almalével egy kisebb lábosban, majd adjuk hozzá a többi almalevet és a vizet is. Keverjük hozzá a cukrot (óvatosan édesítsük, mert az almalé is édes) és kis lángon, folytonos keverés mellett főzzük sűrűre. Vegyük le a gázról és amíg hűl, hámozzunk meg egy almát és vágjuk vékony szeletekre.

A muffin sütőben várakozó tésztákra tegyünk egy szelet almát, nyomjunk rá habzsákból vagy kanalazzunk rá egy adag meleg almazselét, majd az egészet zárjuk le még 1 ek tésztával. 200 fokos előmelegített sütőben süssük meg a muffinokat aranyszínűre. A kész sütik tetejét almazselé rózsával díszítsük.

TIPP: a tésztához keverhetünk reszelt citromhéjat is, az ízélmény fokozása miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése