2012. február 20., hétfő

TÉL - 2. hét - VASÁRNAP Citromos halszeletek bundában, burgonyapürével és hamis tartár mártással, gesztenyegolyó

Citromos halszeletek bundában, burgonyapürével és hamis tartár mártással
A főétel Frank Júlia "Minden napra egy menü" szakácskönyvében jelent meg.
Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott halfilé (nálam most tőkehal) 750 Ft
3-4 ek liszt
2 ek olaj
1 db citrom leve és reszelt héja
1 tojás 36 Ft
1 dl sör
fél kiskanál őrölt gyömbér
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
1 teáskanál só
késhegynyi őrölt fekete bors
olaj
----------------------------
összesen kb 1100 Ft

A halat előző este vegyük ki a fagyasztóból, így másnapra szobahőmérsékletűre olvad. Vágjuk ujjnyi csíkokra, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk , forgassuk meg lisztben és tegyük félre.

A tojást keverjük habosra a sörrel és a citromlével, reszeljük bele a citromhéjat, keverjük bele a gyömbért, borsot és sót, valamint az aprított petrezselyemzöld felét, az olajat és annyi lisztet, amennyivel a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb tésztát kapunk.

Serpenyőben forrósítsunk fel olajat, a lisztezett halcsíkokat egyenként mártsuk bele a masszába és tegyük a forró olajba. A halszeletek mindkét oldalát süssük szép aranysárgára. A felesleges olajat itassuk le a kisült halcsíkokról. Az egészet az aprított petrezselyemzöld másik felével megszórva tálaljuk.

burgonyapüré
Hozzávalók:
fél kg burgonya 50 Ft
2 dl tej 32 Ft
5 dkg vaj

--------------------------
összesen 100 Ft

A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra és tegyük fel főni 1 ek sóval ízesített vízben. Főzzük puhára, szűrjük le, majd a vaj és a tej hozzáadásával, kézi mixerrel pürésítsük.

hamis tartár
Hozzávalók:
1 db 160 g-os majonéz 335 Ft
kis pohár tejföl 80 Ft
só, bors
---------------------------
összesen 420 Ft

A majonézt keverjük el a tejföllel, a sóval és kevés borssal. Lehűtve tálaljuk.

TIPP: a tartár mártást 3 ek száraz fehérborral tehetjük pikánsabbá.

Gesztenyegolyó
Anyukám kolleganőjének receptje, amit a gyerekekkel együtt készítettünk el.
Hozzávalók:

40 dkg darált keksz
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
25 dkg gesztenye massza
2 ek kávé
2 ek kakaópor
1 teáskanál rum aroma
annyi tej, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk (1-2 dl)

Az össze hozzávalót jól gyúrjuk össze és 1-2 óráig pihentessük. Ezután vizes kézzel diónyi gömböket formázzunk a masszából. Ha készen vagyunk, tegyük be a gömböket a hűtőbe.

csokimáz
Hozzávalók:

9 dkg étcsokoládé
9 dkg vaj
1 ek kakaópor

Gőz fölött olvasszuk össze a hozzávalókat és keverjük simára. A megdermedt gömböket fogpiszkálóra szúrva félig merítsük bele a csokimázba és tegyük egy tálcára száradni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése