2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét - PÉNTEK Gnocchi spenótos Besamell mártással


Gnocchi spenótos Besamell mártással
A gnocchi elkészítésének módját a TV Paprika egyik műsorában láttam először, a recepten azóta sem változtattam. A mártás saját ötlet.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

80 dkg burgonya 88 Ft
fagyasztott krémes parajpüré 344 Ft
15 dkg liszt
1 tojás 36 Ft
vaj,liszt,tej a Besamellhez
só, bors, 1 kk őrölt szerecsendió
-------------------------------
összesen 550 Ft

A burgonyát héjastól főzzük meg, majd szűrjük le és hűtsük ki annyira, hogy hámozható legyen, de ne hűljön ki teljesen. Burgonya nyomóval törjük össze, keverjük bele a tojást, a lisztet, sót, borsot, szerecsendiót és jól gyúrjuk össze. Tegyük félre pihenni.

A Besamell mártáshoz hevítsünk fel egy fakanálnyi vajat sercegésig, majd kézi habverővel keverjünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz (csomós massza legyen), pirítsuk fél percig és öntsük fel annyi tejjel, amilyen sűrű mártást szeretnénk (kézi habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük el a tejet). Hagyjuk a mártást felforrni (olyan sűrűségűre, amilyet szeretnénk, további tej hozzáadásával hígíthatunk rajta), közben sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a fagyos parajpürét is. A parajpüré teljes felolvadásáig főzzük a mártást, majd még 5 percig. A végén ízesíthetjük még egy kis cukorral vagy reszelt fokhagymával.

Főzzük meg a gnocchit: egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni egy ek sóval. A pihentetett tésztát eközben vastagon lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. A téglalapot éles késsel csíkozzuk meg először vízszintes, majd függőleges irányban úgy, hogy 1 cm * 1 cm-es kockákat kapjunk. A gyerekek segítségével a kis kockákat formázzuk gombócokká és a forrásban lévő vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrjük le őket és forgassuk bele a még meleg spenótos mártásba.

TIPP: reszelt sajttal tehetjük gazdagabbá az ételt

1 megjegyzés:

  1. Szeretem a gnocchit, de még sosem próbáltam elkészíteni... Elmentettem a recepted, míg rászánom magam... :-D

    VálaszTörlés