Cukkinis penne tészta
Ez egy régebbi Stahl Judit recept, amit kicsit leredukáltam (a permezán kikerült belőle). Finomsága mellett nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető (amíg felforr a tészta főzővize, addig elkészül a mártás is).
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
1 csomag penne tészta (500g) 199 Ft
1 db cukkini (24 dkg) 161 Ft
1 gerezd fokhagyma
4 db tojás 168 Ft
2 dl főzőtejszín (10%-os) 199 Ft
12,5 dkg zöldfűszeres tejszínes krémsajt 329 Ft
só, bors, bazsalikom
olaj
---------------------------------
összesen 1056 Ft
Tegyük fel a tészta főzővizét egy evőkanál sóval forrni. Nagy fazekat használjunk, amiben bőven elfér a tészta. Mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk hasábokra vagy karikákra ( a gyerekek jöhetnek segíteni), és kevés forró olajon süssük őket kb. 15 percig, amíg barna pöttyök keletkeznek a cukkinik felületén. Közben készítsük el a mártást: a tojásokat verjük fel egy kisebb keverőtálban, reszeljük bele a fokhagymát, keverjük bele a tejszínes krémsajtot és a főzőtejszínt is. Ízesítsük kevés sóval, borssal, bazsalikommal. A lobogó vízben főzzük ki a tésztát, majd öntsük le róla a vízet és hagyjuk a fazékban. Az elkészült cukkinit keverjük a tésztához a mártással együtt, még fél percig alacsony lángon kavargassuk, majd zárjuk el a tészta alatt a gázt. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a mártás összeálljon, de ne legyen rántotta jellegű.
TIPP: ha nem kapunk zöldfűszeres krémsajtot, vegyünk natúrt és otthon ízesítsük zöldfűszerekkel. Az ételt reszelt sajttal tehetjük gazdagabbá.
Hamis macaron
A recept sógornőmtől származik. Kinézetre a sokszínűen elkészíthető Macaronra hasonlít. A gyerekek imádják, szinte egyedül is el tudják készíteni. Az ovis és iskolai farsang büféjének elengedhetetlen süteménye.
Hozzávalók:
3 zacskó kerek babapiskóta 327 Ft
1 csomag csoki ízű, főzős pudingpor 90 Ft
1 csomag puncs ízű, főzős pudingpor 90 Ft
1 liter tej 159 Ft
4-4 evőkanál cukor
fél üveg meggybefőtt 185 Ft
a tűzéshez fogpiszkáló
-------------------------------
összesen 850 Ft (két adag sütemény)
Először főzzük meg a csokis pudongport: mérjünk ki fél liter tejet és egy kisebb lábosban keverjük ki csomómentesre a pudingport 8 evőkanál tejjel, majd öntsük hozzá a többit. Állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd adjuk hozzá a 4 evőkanál cukrot és keverjük el a forró pudingban. Szeleteljük fel a hámozott banánt fél cm-es karikákra és tegyük be 2 db kerek babapiskóta közé. Középen tűzzük össze egy fogpiszkálóval és forgassuk bele a forró pudongba úgy, hogy a puding egyenletesen befedje a piskótakarikákat. A süti aljáról villa segítségével szedjük le a felesleges pudingot és a kész, pudinggal bevont sütiket tegyük tálcára.
Ugyanígy készítsük el a puncspudingos változatot is, de ennél a két piskótakarika közé egy szem meggy kerüljön.
TIPP: a kész sütemények tetejét megszórhatjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel. Én a meggyes sütiket meggyzselével díszítettem: egy evőkanál étkezési keményítőt kikevertem kevés meggylével (a meggybefőtt levével), majd felöntöttem kb. 2 dl meggylével. Folytonos keverés mellett, közepes lángon besűrítettem és megcsíkoztam a sütik tetejét. A sütiket bevonhatjuk vaníliás pudingporral is.
Hamis macaron
A recept sógornőmtől származik. Kinézetre a sokszínűen elkészíthető Macaronra hasonlít. A gyerekek imádják, szinte egyedül is el tudják készíteni. Az ovis és iskolai farsang büféjének elengedhetetlen süteménye.
Hozzávalók:
3 zacskó kerek babapiskóta 327 Ft
1 csomag csoki ízű, főzős pudingpor 90 Ft
1 csomag puncs ízű, főzős pudingpor 90 Ft
1 liter tej 159 Ft
4-4 evőkanál cukor
fél üveg meggybefőtt 185 Ft
a tűzéshez fogpiszkáló
-------------------------------
összesen 850 Ft (két adag sütemény)
Először főzzük meg a csokis pudongport: mérjünk ki fél liter tejet és egy kisebb lábosban keverjük ki csomómentesre a pudingport 8 evőkanál tejjel, majd öntsük hozzá a többit. Állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd adjuk hozzá a 4 evőkanál cukrot és keverjük el a forró pudingban. Szeleteljük fel a hámozott banánt fél cm-es karikákra és tegyük be 2 db kerek babapiskóta közé. Középen tűzzük össze egy fogpiszkálóval és forgassuk bele a forró pudongba úgy, hogy a puding egyenletesen befedje a piskótakarikákat. A süti aljáról villa segítségével szedjük le a felesleges pudingot és a kész, pudinggal bevont sütiket tegyük tálcára.
Ugyanígy készítsük el a puncspudingos változatot is, de ennél a két piskótakarika közé egy szem meggy kerüljön.
TIPP: a kész sütemények tetejét megszórhatjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel. Én a meggyes sütiket meggyzselével díszítettem: egy evőkanál étkezési keményítőt kikevertem kevés meggylével (a meggybefőtt levével), majd felöntöttem kb. 2 dl meggylével. Folytonos keverés mellett, közepes lángon besűrítettem és megcsíkoztam a sütik tetejét. A sütiket bevonhatjuk vaníliás pudingporral is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése