2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét - SZERDA Almaleves, zöldséges rizottó


Almaleves
Hozzávalók:

fél kg Idared alma 165 Ft
2 dl habtejszín 182 Ft
cukor, fahéj, őrölt gyömbér és szegfűszeg
1,5 ek liszt
-----------------------------------------
összesen 360 Ft

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ketté, magházát távolítsuk el és daraboljuk fel nagyobb kockákra. Az alma darabokat tegyük fazékba, öntsük fel kb. 1 liter vízzel és tegyük fel főni. Közben fűszerezzük a levest, én 5 ek cukrot tettem bele és 1 csapott kk fahéjat, gyömbért, szegfűszeget. Addig főzzük az almákat, amíg kívül puhák, belül azonban keményebbek maradnak (kb. 8 perc) vagyis ne főzzük szét őket. A lisztet kézi habverővel keverjük el kevés vízzel csomómentesre, majd öntsük hozzá a tejszínt. A forró levesből merjünk a habarásra pár evőkanállal és az egészet öntsük a levesbe. Forrásig hevítsük, majd zárjuk el alatta a gázt. Kihűtve tálaljuk.

TIPP: a hideg levest tejszínhabbal a tetején is tálalhatjuk, illetve a fűszerezéskor reszelhetünk a levesbe citromhéjat is.

Zöldséges rizottó
Frank Júlia "Minden napra egy menü" című szakácskönyvéből való a recept, kisebb változtatásokkal. Nem rizottó rizst használtam, hanem sima, "A" kategóriás rizst, valamint a hagyományos fedő nélküli puhítás helyett én fedő alatt pároltam meg a rizst és utána öntöttem fel 2 dl főzőtejszínnel a krémes állag elérése érdekében.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

4 dl rizs (30 dkg) 103 Ft
1 db zöldségleves kocka 32 Ft
1 db karalábé 126 Ft
1 db répa 26 Ft
1 db brokkoli 254 Ft
10 dkg fagyasztott zöldborsó (pont volt otthon ennyi)
1 kisebb fej hagyma
2 dl 10%-os főzőtejszín 199 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft

olaj
--------------------------------------------
összesen 840 Ft

A hagymát tisztítás után vágjuk fel apróra. A zöldségeket a gyerekek segítségével hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A brokkoli törzsét távolítsuk el és szedjük rózsáira. A felkockázott zöldségeket kisebb lábosban, kevés olajon pároljuk 5 percig. Közben serpenyőben hevítsünk olajat és kezdjük el párolni rajta az apróra vágott hagymát. Mérjük ki a rizst (ennek azért van jelentősége, mert a rizs tömegének kétszeresét adjuk folyadék formájában a rizshez) és keverjük hozzá az üvegesre párolódott hagymához. Pirítsuk 3-4 percig, majd öntsük fel 8 dl forró vízzel. Amint a víz felforrt, tegyük bele a zöldségleves kockát és keverjük el. Közepes lángon, fedő alatt pároljuk puhára a rizst. Félidőnél adjuk hozzá az előpárolt zöldségeket, kevés sót és főzzük puhára a hozzávalókat. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet. Amint megpuhultak a hozzávalók, öntsük fel a rizottónkat a tejszínnel, forraljuk fel, ha szükséges még megsózhatjuk, keverjük bele az aprított petrezselyemzöldet, majd zárjuk el alatta a gázt és fedő alatt pihentessük 5 percig. Ennyi idő alatt a rizs magába szívja a tejszín egy részét, de nem az egészet, így krémes marad a rizottónk állaga. Azonnal tálaljuk.

TIPP: bármilyen zöldséget rakhatunk az ételbe (gomba, padlizsán, cukkini, cékla...). Tálaláskor a forró rizottó tetejét parmezánnal tehetjük izgalmasabbá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése