2012. február 20., hétfő

TÉl - 2. hét - PÉNTEK Tonhallal töltött ravioli édesköményes szósszal


A recept évekkel ezelőtti gyűjtés eredménye, internetes oldalról származik, de sajnos nem emlékszem melyikről. Családi kedvenc lett, bár a gyerekeknek tonhal helyett paradicsom kerül a ravioliba.
Tonhallal töltött ravioli édesköményes szósszal
Hozzávalók:

fél kg liszt 70 Ft
1 db tojás 36 Ft
2-3 dl tej 48 Ft

+1 tojás a kenéshez

2 doboz tonhal konzerv 1050 Ft
pár db koktél paradicsom
só, bors, bazsalikom

1 db édeskömény 150 Ft
2 dl főzőtejszín (10%-os) 199 Ft
pár darab koktél paradicsom
1 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors
------------------------------
összesen 1600 Ft

A raviolihoz a lisztet, sót, tojást és tejet dolgozzuk jól össze. Annyi tejet adjunk a tésztához, hogy jól gyúrható, nem túl kemény tésztát kapjunk. Borítsuk lisztezett felületre és azon is jól gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Éles késsel vágjunk kb. 5*5 cm-es kockákat a tésztából. Ha túl vastagnak tartjuk a kinyújtott darabokat, akkor megtöltés előtt még egyenként kellő vékonyságúra nyújthatjuk őket.

Kisebb keverőtálban keverjük össze a tonhalat a sóval, borssal, bazsalikommal. A tésztalapok közepére halmozzunk egy kisebb kanál tonhalat (a gyerekek tésztájára két félbevágott, bazsalikommal megszórt paradicsom került), a tészta szélét kenjük meg a felvert tojással (ezt a feladatot rábízhatjuk a gyerekekre), majd hajtsuk a tészta egyik szélét a másikra. Jól nyomkodjuk össze, hogy főzés közben ne jöjjön ki a töltelék (én villával szoktam összenyomni a széleket, így kis mintája is lesz). Forrásban lévő, sós, bő vízben főzzük ki a megtöltött tésztákat (kb. 10-15 perc alatt megpuhulnak).

Készítsük el a szószt: a fokhagymát tisztítás után vágjuk apróra és nagyobb fazékban, kevés olajon melegítsük meg. Tegyük bele az apróra vágott édesköményt. Sózzuk és borsozzuk, öntsünk alá kb. 1 dl vizet és pároljuk puhára az édesköményt. Végül öntsük fel a tejszínnel, keverjük bele a félbevágott paradicsomokat, ha szükséges ízesítsük még sóval és forraljuk fel.

A leszűrt raviolit forgassuk bele a mártásba és melegen tálaljuk.

TIPP: reszelt parmezán sajtot is szórhatunk tálaláskor az étel tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése