2013. február 11., hétfő

Tarte Tatin Ramsay-től


A vasárnapi ebédünk záró akkordjaként tálaltam ezt a remek süteményt. Hihetetlenül ízlett mind az ötünknek, így az egészet be is faltuk! Gyermekeim könyörgésére délután még egyszer el kellett készítenem ("Anya, légyszí...Mit fogunk uzsonnázni? Ezt szeretnénk!), ami eddig nem sok édességgel történt meg nálunk. A tészta leveles tészta, pofon egyszerű módon boltban megvásárolva, szobahőmérsékletűre felengedve, kinyújtva. Viszont az almás töltelék valami fenomenálisan finom...és egyszerű. Karamell rétegen kell párolni egy rúd fahéjjal. A párolás alatt az alma magába szívja a finom fahéjas karamell ízét...nyami. Szóval a recept, amit egyébként Zsuzsinál láttam:

Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles tészta 198 Ft
7 db egyforma nagyságú alma 329 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
1 rúd fahéj
10 dkg vaj 87 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva)

2 dl habtejszín 148 Ft
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál vanília aroma
---------------------------
összesen kb. 800 Ft

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ketté, magházukat távolítsuk el és felhasználásig tegyük őket kevés citromlével ízesített vízbe.

A cukrot szórjuk egy nagyobb lábosba, tegyük hozzá a fahéjat is és alacsony lángon kezdjük el melegíteni. A lábost sűrűn rázogassuk, hogy a barnuló cukor ne égjen le. Amikor a cukor teljesen felolvadt és szép mélybarna színe lett, adjuk hozzá a vajat. Melegítsük tovább, miközben a lábost még mindig sűrűn rázogatjuk. Addig hevítsük, amíg a végeredmény egy szép világosbarna szósz lesz. Ekkor tegyük bele a lecsöpögtetett almákat és 10-12 percig főzzük. Félidőben fordítsuk egyszer meg őket.

A piteformát kenjük ki vajjal (nekem nincs piteformám, ezért a gyümölcstorta formámat használtam) és rendezgessük el benne az almákat egy rétegben (ne hagyjuk ki a fahéjat sem). Öntsük rá a karamellszószt.
A fagyos leveles tésztát hagyjuk felengedni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteformánknak megfelelő méretű kör alakra. Ezzel fedjük be az almákat.
Az egészet toljuk előmelegített sütőbe és 190 fokon süssük a tésztát aranyszínűre. Vegyük ki, tegyünk rá egy tortatálat, majd egy határozott mozdulattal borítsuk rá.

A sütőből kivett édesség így néz ki. Ezt kell a tálra kiborítani...

A még langyos édességet a porcukorral és vanília aromával felvert tejszínnel tálaljunk (nyáron pedig ki ne hagyjuk mellőle a vanília fagyit...) 

12 megjegyzés:

  1. Ebből én is kértem volna repetát! Karamell&alma, mindig nyerő párosítás! :)

    VálaszTörlés
  2. Akárhányszor láttam Ramsay-től, mindig elhatároztam, hogy megcsinálom, aztán valahogy mindig elmarad, pedig egyszerű, és fantasztikusan finom lehet. Nem kéne már halogatnom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is az elkészítésre bíztatlak! Ne halogasd tovább! Egy valóban gyorsan elkészíthető édesség, akár hétköznap is hozzá lehet fogni:)

      Törlés
  3. Régen készítettem egy ehhez hasonló sütit, csak barackkal. A lényeg az, hogy úgy beleragadt a tepsibe, hogy alig tudtam darabokban kipiszkálni. Mondanom sem kell, hogy a tepsim teljesen tönkrement.
    Látom ez csodásan néz ki, szépen kifordult a formából. Újra kellene próbálkozzak:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúú, az kellemetlen. Nem tudom, mi lehetett a baj a barackos változatnál. Ez az almás verzió gyönyörűen kifordult a formából. Szerintem próbáld ki, így nem lesz örök életre előítélet benned a fordított tortákkal kapcsolatban:)

      Törlés
  4. Alma? Fahéj? Ez a sütike csakis finom lehet :)

    VálaszTörlés