2013. február 25., hétfő

Bacon-ös gnocchi hollandi mártással


Nagyon szeretjük a gnocchit. Viszonylag olcsó (főtt burgonya, liszt, tojás kell hozzá) és könnyen elkészíthető étel. Aki már kóstolta, annak az ízét sem kell ecsetelni. További előnyei közé tartozik, hogy sokféle szósz készíthető hozzá, ízlésünk szerint. Én most hollandi mártást gondoltam mellé, mert egyszer egy étteremben megkóstoltam (pont gnocchi mellé tálalták..). Telitalálat volt. Azóta tervezem, hogy otthon egyszer én is elkészítem. Nos, ennek vasárnap jött el a napja. Kicsit izgultam (mint minden első próbálkozásnál), hogy milyen lesz, fog-e sikerülni, illik-e az ételhez, kiscsaládomnak ízleni fog-e...Ízlett. Csillagos ötöst kaptam érte:)

Hozzávalók:
a gnocchi-hoz:
60 dkg sós vízben főtt és áttört burgonya 101 Ft
30 dkg liszt 49 Ft
1 tojás 38 Ft

a hollandi mártáshoz:
3 tojás sárgája 114 Ft
3 evőkanál víz
kb. 15-20 dkg vaj (én 15 dkg-ot elegendőnek tartottam) 172 Ft
só (én egy nagy csipetet tettem bele)
kevés curry (cayenne bors vagy sáfrány is tökéletes hozzá - nekem egyik sem volt otthon...)

20 dkg bacon 449 Ft
citromlé (én egy kisebb citrom felének a levét facsartam hozzá) 24 Ft
olaj
----------------------
összesen kb. 950 Ft

A szeletelt bacon süssük pirosra kevés olajon (vagy olaj-vaj keverékén), majd tegyük félre.

A gnocchihoz a még forró, főtt, áttört krumplit keverjük össze a tojással és a liszttel (először fakanalat használjunk, majd váltsunk át a kezünkre). Jól gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastag téglalappá. Éles késsel rácsozzuk be 1*1 cm-es négyzetekre és a gyerekek segítségével minden négyzetet formázzunk golyókká. A gólyóbisokat enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki (akkor van készen, ha feljön a víz tetejére - ez kb. 5 perc)). Én két adagban főztem ki őket és a leszűrt gnocchit megpirítottam a bacon sütése után maradt, jó forróra felmelegített zsíradékban. A megpirított gnocchit ezután hőálló tálba tettem és összekevertem az apró kockákra vágott sült bacon-nel.


A hollandi mártáshoz a tojások sárgáját keverjük össze a vízzel (mindig annyi evőkanál vizet tegyünk hozzá, amennyi tojás sárgáját használunk) és vízfürdő felett, állandóan kevergetve sűrítsük be (ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl!, ezért néha vegyük le a gőzfürdőről). A vajat olvasszuk fel (én mikróba tettem pár másodpercre) és vékony sugárban, állandó kevergetés mellett csorgassuk a sárgájához (egyébként ez a mártás úgy készül, mint a majonéz, csak olaj helyett vaj kerül bele).  A végén ízesítsük sóval, curryvel és citromlével.

A kész mártással öntsük nyakon a gnocchit és már tálalhatunk is.

22 megjegyzés:

  1. Jujj, ez megint nagyon tetszik! De elmennék hozzád kosztosnak....:-P Mentve ez is, de előbb még a kolbászos-kelbimbós lepényed jön! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Teller-cake Zsuzsi! Én, mint a heti menü blog professzora, kosztossá fogadlak!...:) Az erről szóló okirat kiállítása folymatban. Addig is szíves türelmedet kérem és további jó böngészést nálam...:)

      Törlés
    2. Mikor jön már az az okirat????? :))))

      Törlés
  2. Ez valami fenomenális! Én a szilvás gombócot és a csokival töltött "barátfülét" szoktam burgonya liszt tojás pici só verzióval készíteni. Ezt a finomságot én is kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvás gombós, derelye, ugyanez a tészta, ami nem csak édes töltelékkel finom. Próbáld ki így is. Ez a hollandi mártás pedig tényleg remek hozzá:)

      Törlés
  3. Hm, de jó lehet! Szoktam főzni én is. A párom prézlivel és lekvárral eszi én a szószosra voksolok. Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nálunk a gyerekek vannak inkább oda az édes variációért (és itt most nem szeretnék párhuzamot vonni a gyerekek és a férfiak hasonló dolgai között...:)...)

      Törlés
  4. Szeretjük. :) Mifelénk krumpligombóc a neve, esszük pörköltszaftos tejföllel, pirított hagymával és tejföllel, valamint édes gombócként is (szilvával, barackkal vagy túróval töltve). :)) Viszont a hollandi mártás új, szívesen megkóstolnám így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy te is azt vallod: érdemes a jól megszokott ételeket néha új köntösbe bújtatni! Ez a hollandi mártás megér egy próbát. Nálam is először készült, viszont annyira ízlett, hogy kiflivel tunkolgattam ki a mártásos lábost...:)

      Törlés
  5. ÓÓÓ - csillagos ötös tőlem is jár Neked!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen Muskátli Tanárnő! Igyekszem:)

      Törlés
  6. Mi is szeretjük édesen, szószosan,sajtosan.Jöhet a gnocchi bármilyen változatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! Kicsit munkaigényes fogás, de megéri:)

      Törlés
  7. Nagyon szeretem, de még nem főztem sosem... Lassan itt lenne az ideje...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát, ami késik, az ne múljon! Vágj bele, megéri:)

      Törlés
  8. Jó ötletet adtál! Hollandi mártással ki kell próbálnom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még te sem készítettél hollandi mártást, akkor mindenképpen bíztatlak az elkészítésére. Én most gnocchihoz tálaltam, de ha utánanézel a blogokon, akkor szerintem elég sokféle felhasználási javaslatot találsz:)

      Törlés
  9. Így, virtuális kóstolás után - már csak ránézésre is - csillagos ötöst kapsz tőlem is, nagyon guszta, látszik rajta, milyen finom! :)

    VálaszTörlés
  10. Ezt is felvettem az elkészítendők közé :P

    VálaszTörlés
  11. Elkészült a hétvégén :) A hollandimártást ugyan sűrűbbre vártam, de igazán tartalmas ebéd votl :) Igaz csak akkor álljon neki az ember, ha ráér ;)

    VálaszTörlés