A nem túl jól sikerült fotó ellenére ugye elhiszitek nekem, hogy nagyon jól sikerült kis hagymás mini zsömléket sikerült sütnöm még decemberben? Mentségemre legyen mondva, hogy estére lettek készen, amikor is a fényviszonyok csöppet sem nevezhetők ideálisnak, valamint a decemberi sütés-főzés-készülődés Bermuda háromszögében nem volt sem türelmem, sem energiám elrendezgetni a zsömiket egy jobb fotó reményében. A másnap délelőtti, napsugaras fotózásra meg nem maradt egy sem...de megigérem, hogy ha legközelebb készítem, a legelőnyösebb profiljáról fotózom le a kis zsömlécskéimet és lecserélem ezt a képet:)
Hozzávalók:
másfél dl tej 24 Ft
1 dkg élesztő 9 Ft
1 evőkanál porcukor
35 dkg liszt 58 Ft
1 közepes fej hagyma 13 Ft
2 evőkanál olaj
1 púpozott mokkáskanál piros fűszerpaprika
1 csapott teáskanál só
tetejére kevés tej és kevés reszelt sajt (kb. 5 dkg - kihagyható) 88 Ft
--------------------------------------
összesen kb. 200 Ft
A megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) hagymát fonnyasszuk meg az olajon, majd a tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát és a sót. Hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába és keverjük össze fél dl langyos tejjel, a porcukorral és 1 teáskanálnyi liszttel. Letakarva futtassuk fel.
A liszthez tegyük hozzá a már kihűlt hagymát, a felfutott élesztőt és a megmaradt langyos tejet. Alaposan dolgozzuk össze, majd cipóvá formálva tegyük vissza a tálba és letakarva kelesszük duplájára (lehetőleg meleg helyen, ami nálam a radiátor közelében van).
Ezután lisztezett felületen újra gyúrjuk át, majd vágjuk kb. 16 darabra. Mindegyik darabot egyenként alakítsunk zsömle formára és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Félórai pihentetés után kenjük meg tejjel a tetejüket, szórjunk rá kevés reszelt sajtot, majd toljuk forró sütőbe és közepes lángon süssük aranyszínűre.
a currys sajtrémhez:
8 dkg vaj
1 teáskanálnyi mustár
8 dkg reszelt füstölt sajt - kihagyható és trappistával helyettesíthető
8 dkg reszelt trappista sajt
1 kis fej nagyon apróra vágott vagy lereszelt hagyma
1 mokkáskanál currypor
só
(TIPP: izgalmasabbá tehetjük a sajtkrémet 3 evőkanál barna sör és a currypor kihagyása mellett 1 mokkáskanál őrölt gyömbér hozzáadásával)
A puha vajat jók dolgozzuk el (gépi vagy kézi habverővel) a mustárral, a sajtokkal, a hagymával, a curryporral és a sóval. Jól hűtsük le, majd a frissen kisült, még langyos zsömiket kenjük meg vele. A vaj kellemesen el fog olvadni a langyos zsömléken. Ízlés szerint fogyaszthatunk hozzá kisebb darabokra vágott angolzellert is.
Ekőnyös a "képük" vagy sem, a leírás alapján irtó finomak lehetnek :) Az uncsi sajtkrémes pirítósomat igazán lecserélném egy ilyen vacsira :)
VálaszTörlésA sajtkrémes pirítós is finom, örökre azért ne cseréld le ezt a klasszikust:), viszont egy kis váltazatosságként próbáld ki ezeket a mini zsömléket. Tényleg finom:)
TörlésNagyon jó kis zsömlék lettek, nem csodálom, hogy nem maradt reggelre! :-D
VálaszTörlésÉn csodálkoztam picit, pedig tisztában lehetnék kiscsaládom hatalmas étvágyával:)
TörlésFincsi hagymás zsömlék szósszal együtt!
VálaszTörlésTéli periódusban elég nehéz a fotózás,de jön a tavasz hamarosan:-)
A tavaszt már alig várom (egyéb okok miatt is)...:)
TörlésMi nagyon szeretjük a curryt, klasszak ezek a kis zsömlék:) Nagyon helyesek így miniben:)
VálaszTörlésA curry egy csodás fűszerkeverék, én is egyre többször veszem elő. Remek ízt adott most ennek a sajtkrémnek is:)
TörlésNagyon kis helyeskék, és abszolút el tudom képzelni a fotók alapján is, hogy mennyire finomak lehettek! :)
VálaszTörlésMostanában minimalizálok (mini pite, mini zsömle, mini kiadások...):) Örülök, hogy a fotó valamit visszaad a finom ízből...
TörlésEz valami fenomenális! :)
VálaszTörlésÁtteleportálhatnál nekem reggelire legalább egyet....:)
VálaszTörlés