2012. november 5., hétfő

ŐSZ-25. hét-HÉTFŐ- Burgonyás rakott csirkemáj



Nagyon szeretjük a csirkemájat, de viszonylag kevés elkészítési módját ismerem. Ezért is örültem meg Juditka receptjének, mely már első olvasatra nagyon izgalmasnak tűnt: burgonyapürével egybesült csirkemáj, melynek tetejére a sütés közben rántotta réteg sül! Pici módosítás, hogy saját magam is hozzátegyek valamit a recepthez: a burgonyapüréhez zellert is kevertem, a májhoz pedig fehérbort és almát is adtam.

Hozzávalók:

70 dkg csirkemáj 645 Ft
1 fej lilahagyma 58 Ft
1 fel vöröshagyma 13 Ft
só, bors, majoránna
pirospaprika
kb. 1 dl fehérbor
1-2 evőkanál kacsazsír

1,5 kg burgonya 178 Ft
1 kisebb fej zellergumó 125 Ft
tej

4 db tojás 152 Ft
só, bors

1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
---------------------------------
összesen kb. 1230 Ft

A májas raguhoz először pároljuk meg jó puhára a kétféle, félfőre vágott hagymát a kacsazsíron. Közben tisztítsuk meg a csirkemájat és vágjuk mindegyiket 2-3 darabba. A megpárolódott hagymát szórjuk meg kevés pirospaprikával, borítsuk hozzá a csirkemájat, fűszerezzük és a bort aláöntve, közepes lángon főzzük puhára (8-10 perc alatt megpuhul a máj).

A meghámozott és felkockázott burgonyát és zellert sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le és annyi tejjel mixeljük össze, amennyivel egy kellemesen lágy pürét kapunk.

Egy hőálló tál aljában terítsük szét a püré felét, erre kerüljön rá a máj, majd borítsuk be a püré másik felével.

A tojásokat verjük fel habosra a sóval és a borssal, majd öntsük rá az étel tetejére. Az egészet szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és 200 fokos sütőben süssük addig, amíg a tetején megszilárdul a tojás.

Még melegen tálaljuk.

10 megjegyzés:

  1. Én is leragadtam a rántott és resztelt májnál de most új távlatokat nyitottál! Köszi! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz, az élvezetek halmozása! :) Tetszik a rántotta a tetején! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó ötletnek bizonyult! Finom rántotta réteg keletkezett tőle az étel tetején:)

      Törlés
  3. Csirkemáj-recept, eszméletlen finom: sok-sok hagymán kell a májat megpirítani borssal, pici vegetával. Közben bármilyen tésztát kifőzni, utolsó 5 percre zöldborsót is mellétenni főni. Mikor megfőtt, leszűrni, hozzáadni a májhoz, együtt pirítani picit, végül tejfölt és kevés mustárt, sót és kevéske cukrot hozzáadni, összerottyantani. Tálaláskor parmezán mehet rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszi ezt a finom receptet! A leírásból azt tűnt ki, hogy egyszerű és finom ételről van szó, ami nálam a vezérvonal!:)

      Törlés
  4. Újfajta fincsi recept májjal.Nálam többségben hagymás máj készül puliszkával, vagy csak simán sült máj rizzsel.
    Barbi is adott egy jó receptet, köszönjük:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hagymás máj puliszkával...hmmmm...jól hangzik! Köszi a receptet!:)

      Törlés
  5. Nagyon jó - köszi - én is imádom a májat!!!!

    VálaszTörlés