Megint egy remek kis leves Alexától, melyhez pár ötletet adtam csak hozzá. Az eredeti receptet itt olvashatjátok tőle.
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna 70 Ft
10 dkg kolozsvári szalonna 169 Ft
1 nagy fej hagyma 16 Ft
4 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya 109 Ft
1 zellergumó (46 dkg-os) 153 Ft
1 sárgarépa 13 Ft
só, bors
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál szerecsendió
2 karika citrom (lehet citromlé vagy ecet is)
tálaláshoz:
2 dl tejföl 85 Ft
finom füstölt házikolbász (lehet csípős is)
----------------------------------------
összesen kb. 615 Ft + a kolbász
A szalonnákat csíkozzuk fel és egy nagyobb lábosban először a füstölt szalcsit pirítsuk üvegesre, majd tegyük hozzá a kolozsvárit is. Addig pirítsuk, amíg kienged a zsírja, de nem lesz piros. Ekkor keverjük hozzá a kockázott hagymát a babérlevéllel együtt. Pároljuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Pár perc pirítás után borítsuk az alapra a kockázott burgonyát, zellert és répát, ízesítsük a fűszerekkel és annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. A főzési idő utolsó 5 percére tegyük a levesbe a citromkarikákat is.
Főzzük puhára a zöldségeket, majd a babérlevél és citrom eltávolítása után botmixerrel pépesítsük a levest (egy hirtelen ötlettől vezérelve nem turmixoltam össze teljesen). Forraljuk fel, ha túl sűrű, vízzel higítsuk és készen van.
Tejföllel és megsült kolbász karikákkal tálaljuk.
Főzzük puhára a zöldségeket, majd a babérlevél és citrom eltávolítása után botmixerrel pépesítsük a levest (egy hirtelen ötlettől vezérelve nem turmixoltam össze teljesen). Forraljuk fel, ha túl sűrű, vízzel higítsuk és készen van.
Tejföllel és megsült kolbász karikákkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése