2012. május 20., vasárnap

TAVASZ - 11. hét - VASÁRNAP - Bounty szelet


Ilyen fejedelmi ebéd után valami méltó süteményre volt szükség. Csiperke nyújtott ebben segítséget ezzel a kiváló desszerttel, amit én hagyományos liszttel és cukorral készítettem el (érdemes átnézni hozzá, mert ő sokkal egészségesebb és kevésbé hizlaló változatát sütötte meg ennek az édességnek!)

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

14 dkg liszt 26 Ft
6 dkg vaj 53 Ft
7,5 dkg porcukor 12 Ft
fél evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás 50 Ft

3 tojásfehérje 150 Ft
10 dkg porcukor 16 Ft
10 dkg kókuszreszelék 159 Ft

3 tojás sárgája
10 dkg porcukor 16 Ft
1 evőkanál étkezési keményítő
8 dkg vaj 70 Ft
2 dl tej 30 Ft

5 dkg étcsoki 199 Ft
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
-----------------------
összesen 800 Ft

Először készítsük el a tésztát: a vajat morzsoljuk el a sütőporos liszttel, a cukorral, a kakaóporral, majd a tojás hozzáadásával gyúrjunk egy egynemű tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe addig, amíg a krémek elkészülnek.

A sárga krémhez a tojások sárgáját egy kisebb lábosban keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítőt is. A tejet melegítsük meg (én mikróban melegítettem) és vékony sugárban csorgassuk a sárgákhoz (közben kézi habverővel folyamatosan kevergessük). Ezután a lábost tegyük gázra és alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva főzzük sűrűre a krémet. Hagyjuk hűlni. Ha már langyos, keverjük bele utolsó simításként a vajat.

Készítsük el a kókuszos krémet: a tojások fehérjét verjük kemény habbá a porcukorral, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, vágjuk ketté és nyújtsuk ki egyenként a tortaforma aljával megegyező méretűre. Az első lapot helyezzük bele a vajazott-lisztezett formába, kenjük rá a kókuszos krémet, fedjük be a másik tésztalappal és előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük meg 200 fokon. (végezzünk tűpróbát a biztos eredmény érdekében)

A megsült sütit hagyjuk kihűlni, majd kenjük rá a tetejére a sárga krémet.

Olvasszuk fel a csokit gőz fölött, keverjük hozzá a vajat és az olajat és csorgassuk rá a sárga krémre. Fogpiszkáló segítségével vegyítsük el a sárga krémben az olvasztott csokit, mintegy megmárványozva a sütemény tetejét.

A kész tortát tegyük hűtőbe és fél nap múlva már szeletelhetjük is fel (addigra szépen megdermed a krém és megpuhul a tészta).


5 megjegyzés: