2012. május 13., vasárnap

TAVASZ - 10. hét - VASÁRNAP - Diplomatapuding házilag


Ez egy nagyon könnyű, liszt nélkül készült puding, melyben a kellő sűrűségű állagot a zselatin biztosítja. Lehet ilyen poharakban vagy egyéb tálkákban tálalni, de a tálkákból kiborítva (panna cotta szerűen) is látványos a szervírozása.

Hozzávalók (4 adaghoz):

20 dkg eper (vagy bármilyen más gyümölcs) 180 Ft
15 dkg cukor 45 Ft
4 dl tej 67 Ft
2 dl habtejszín 155 Ft
5 dkg babapiskóta
4 tojássárgája 200 Ft
1 zacskó zselatin 74 Ft
kevés rum aroma

tetejére kevés olvasztott csokiba mártott eper
--------------------------
összesen 750 Ft

A tojássárgákat egy kisebb lábosban keverjük fehéredésig a cukorral és 3 dl tejjel öntsük fel. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve éppen csak hagyjuk felforrni (nehogy a tojás kicsapódjon!). Hűtsük ki.

A zselatint keverjük el 4 evőkanál vízzel, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve melegítsük folyékonyra (forrnia nem szabad!). A tűzről lehúzva keverjünk hozzá kevés krémet, majd az egész krémes zselatint öntsük a többi krémhez. Jól keverjük el.

A tejszínből verjünk kemény habot és azt is keverjük óvatosan a zselatinos krémhez.

A babapiskótát tördeljük apróra és a maradék 1 dl tejjel, valamint a rum aromával öntsük nyakon. Forgassuk jól át, hogy a folyadék mindenhol érje a babapiskótát.

4 szép poharat (vagy kompótos tálkát) béleljünk ki a krém felével, erre szórjuk rá a megmosott és apróra vágott epret, valamint a babapiskótát, majd fedjük be a maradék krémmel. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.

A díszítéshez félretett epreket mossuk meg és forgassuk bele az olvasztott csokiba. A megdermedt pudingokat a csokiba mártott eperrel tálaljuk.

A recept Frank Júlia szakácskönyvében jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. Na, igen, én is! :)
    Végignéztem az elmúlt hetedet, nagyon fincsi dolgok kerültek az asztalotokra! :)

    VálaszTörlés