2012. május 8., kedd

TAVASZ - 10. hét - KEDD - Káposztás zsömle és...


Sütőben sütött zsömlék káposztával és csirkemájjal töltve, némi tojásos keverékkel leöntve...Isteni finom! Kiscsaládom körében nagy sikert aratott az íze és a tálalása miatt is.  Bátran ajánlom kipróbálásra:)

Hozzávalók 5 főre:

5 db zsömle 90 Ft

1 kis fej fehér káposzta 65 Ft
2 dl tejföl 95 Ft
2 tojás 100 Ft
4 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál borsikafű
só, bors

fél kg csirkemáj 298 Ft
1 nagy fej hagyma 20 Ft
olaj
só, bors
------------------------
összesen 670 Ft

A káposzta külső leveleit szedjük le, torzsáját vágjuk ki és az így maradt káposztát szeljük ketté, majd még egyszer ketté és csíkozzuk fel. Kisebb lábosban melegítsünk olajat, borítsuk hozzá a káposzta csíkokat és pirítsuk 3-4 percig. Közben sózzuk, cukrozzuk és borsozzuk meg, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk puhára. Az összes vizet főzzük el alóla.

Közben a zsömlék kalapját vágjuk le, tegyük félre, a zsömlebelet szedjük ki, vágjuk apróra és azt is tegyük félre.

A tojásokat verjük fel és keverjük össze a tejföllel, a borsikafűvel és a megpárolódott káposztával.

A csirkemájhoz a hagymát tisztítás után szeleteljük vékony karikára és kevés olajon pároljuk üvegesre. Közben a csirkemájat jól mossuk meg és vágjuk 3-4 kisebb darabba, majd adjuk a hagymához és erős lángon pirítsuk 8-10 percig. Közben sózzuk és borsozzuk meg. Ha kész, szedjük ki és a serpenyőben maradt ízletes olajon kicsit pirítsuk meg az apróra vágott zsömlebelet.

A töltésre váró zsömléket helyezzük tűzálló tálba és töltsük meg a csirkemájjal, majd öntsünk rá annyi káposztás-tojásos masszát, amennyi nem folyik ki belőle. Mindegyik zsömlére tegyük rá a kalapját, amit kenjünk meg kevés káposztás-tojásos masszával. Ha maradt csirkemáj vagy káposztás-tojásos massza, öntsük a zsömlék mellé a megpirított zsömlebelekkel együtt és az egészet toljuk forró sütőbe, ahol a zsömléket süssük pirosra.

Mamikám féle ecetes uborkát tálaltam az elkészült ételhez.

A recept Frank Júlia könyvében jelent meg.





Mennyei ízharmónia jellemzi ezt az ételt: a cékla, a krémsajt és a dió együtt fenséges ízélményben részesíti a kedves különlegesebb ízekre is vágyó fogyasztót! Egyszerű, mégis különleges vacsorát sikerült készíteni, ami ráadásul vitaminokban is gazdag:) Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 4 főre:

2 db szép, közepes méretű cékla 150 Ft
5 dkg krémsajt 124 Ft
2,5 dkg tisztított dióbél
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 tojás 50 Ft
1 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
--------------------------
összesen 350 Ft

A céklát alaposan sikáljuk meg és héjastul tegyük bele egy nagyobb fazékba (őszinte leszek: én már az elején meghámoztam a céklákat). Öntsünk alá 3-4 dl vizet és fedő alatt, alacsony lángon főzzük 40 percig. Ezután hámozzuk meg, vágjuk félbe és a belsejüket kaparjuk ki úgy, hogy tölthetők legyenek.

A kivájt cékla darabokat vágjuk apróra és keverjük össze a krémsajttal, a durvára vágott dióbéllel, a zsemlemorzsával, a zúzott fokhagymával és a tojással, majd ízesítsük sóval és borssal.

A kivájt céklákat helyezzük tűzálló tálba és a mélyedését töltsük meg púposan a keverékkel.

Előmelegített forró sütőben süssük kb. 20 percig.

Mi melegen fogyasztottuk, de hidegen is lehet tálalni, attól függően, hogy előételnek, salátának vagy főételnek kínáljuk.

A recept Frank Júlia szakácskönyvében jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finomságos lehet, annál is inkább, mivel szeretjük a csirkemájat, nagyfiam pedig a pirított káposztát! Felvettem a kipróbálandók listájára! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbálás után várom kiscsaládod visszajelzését (persze rajtad keresztül, komment formájában)...:):):)

      Törlés