2012. február 27., hétfő

TÉl - 3. hét - SZERDA - Tojáskrémmel töltött rántott sonkaszelet, amerikai majonézes káposztasalátával


Tojáskrémmel töltött rántott sonkaszelet
Az ötlet Aledatól való (aledakonyhaja.blogspot.com), aki sajtkrémmel töltötte meg a sonkákat. Én a tojáskrém mellett döntöttem és a panírozott, töltött sonkaszeleteket sütőben sütöttem meg, így sokkal kevesebb zsiradékot szív magába az étel. Nagyon finom lett, a gyerekek körében is osztatlan sikert aratott.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

12 vékony szelet sonka 210 Ft
1 kisebb fej hagyma
4 db főtt tojás 144 Ft
pár evőkanál tejföl
mustár
só, bors
panír: liszt, tojás, zsemlemorzsa
-------------------------------
összesen kb. 500 Ft

A 10 perc alatt keményre főtt tojások héját távolítsuk el (ebben a gyermekeim verhetetlenek) és egy kisebb keverőtálban törjük össze villával. Keverjük hozzá a nagyon apróra vágott hagymát, sót, borsot, mustárt és annyi tejfölt, hogy kenhető állagú legyen. A sonkaszeletekre kenjük rá a krémet, szorosan tekerjük fel és panírozzuk ki a szokásos módon.

Egy kisebb hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal és sorakoztassuk egymás mellé a megtöltött sonkákat. Tetejüket spricceljük meg kevés olajjal és forró sütőben süssük ropogósra.

Amerikai majonézes káposztasaláta
A receptet egy TV-s főzőműsorban Dukai Regina készítette el és bár pár dolgot megváltoztattam az eredeti recepthez képest, a saláta nagy családi kedvenc lett. A tegnap félretett fél fej káposztát használtam fel hozzá.
Hozzávalók:

fél fej káposzta 50 Ft
2 db sárgarépa 60 Ft
30 dkg majonéz 430 Ft
2 evőkanál méz
1 db közepes hagyma 30 Ft
1 evőkanál mustár
só, cukor
kevés ecet
---------------------
összesen 570 Ft

A fél fej káposzta torzsáját vágjuk ki és szeleteljük fel vékony csíkokra (reszelni is lehet). A reszelő nagy lyukú fokán reszeljük hozzá a megtisztított répát, adjuk hozzá a vékony karikára vágott hagymát, az egészet sózzuk meg és hagyjuk fél órát pihenni.

A majonézt egy nagyobb tálban keverjük el a mustárral, mézzel, pár evőkanál cukorral és annyi ecettel (1-2 evőkanál), amennyi ellensúlyozza a cukor édességét, de nem lesz savanyú az öntet. Jó alaposan keverjük össze.

A levet engedett zöldségeket kezünkkel jól nyomkodjuk ki és keverjük el a majonézes öntettel.

3 megjegyzés:

  1. Mai menünek ezt választottam:) Nagyon finomra sikerült, bár a panírozással eléggé megszenvedtem, kérnék egy-két ötletet, hogyan lehetne könnyebbé tenni ezt, az anyukánk által sem kedvelt procedúrát:)
    Valamint ma is újítottam. Kissé elszámoltam magam, és kevesebb sonkát vettem, de a tojáskrémet nem akartam kidobni. Ezért csináltam egy adagot, amit főtt tarjába töltöttem, és ezt (kitartás híján) már nem paníroztam be! Nagyon finom lett :)
    Holnap jelentkezek újonnan szerzett tapasztalataimmal:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hugi(m)02!
      Először is: hajrá Szeged!
      Másodszor: sajnos a panírozás nem egy álom konyhai művelet, de ha lesznek gyermekeid, rájuk bízhatod ezt a munkafolyamatot nyugodtan, ők imádnak ezzel bíbelődni (más kéréds, hogy utánuk meg fél órán át takaríthatod a konyhát, így nem tudom, mi a jobb:))
      Harmadszor: kimaradt konyhai alapanyagok felhasználásából csillagos 5-öst kapsz!:)
      Negyedszer: várom az újonnan szerzett tapasztalataidat!
      Ötödször: PUSZI! és KÖSZI a kommentet!

      Törlés
  2. Hugi, a panírozás hamar megy, ha egy kisebb tálba, vagy akár nylon zacsiba rakod a lisztet, a morzsát.
    Akkor nem kell pacsmagolni, csak megrázod az edényt, vagy a zacskót, és rátapad a liszt, a morzsa, annyi meg elég is rá, felesleges rátunkolni.
    A tálban, vagy a kicsi lábosban ugy rázd meg a panírozandót, mint a mikor a gombócot a pirított morzsában.
    Meglátod, pill. alatt készen lesz:-)))

    VálaszTörlés