2013. március 25., hétfő

Rizottóval töltött karaj bundázott almával


Egy nagyon finom kis fogás, amelyben a köret a bundázott húsban található! Illetve ami nem töltelékként végezte, az a hús mellé került. Szerintem nagyon passzol a főételhez a köretként feltálalt bundázott alma, ami egyébként desszertként is megállja a helyét egy kis tejszínhabbal és/vagy vanília fagyival megtámogatva. Egyszóval egy nagyon ízletes fogás, amely osztatlan sikert fog aratni kicsik és nagyok között egyaránt:)

Hozzávalók:
1 kg csont nélküli sertés karaj 1099 Ft (akciós ár!)
só, bors

a zöldséges-sajtos rizottóhoz:
vaj, olaj
1 kis fej hagyma
1 bögre rizs
1 répa
1 csokor retek
zellerzöld
1 zöldségleves kocka
(esetleg 1 dl száraz fehérbor)

fél tubus ömlesztett sajt

a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

a bundázott almához:
5 db alma
1 fagyasztott leveles tészta

A karajt szeleteljük fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd klopfoljuk ki szép vékonyra.

A rizottóhoz egy fakanálnyi vajat olvasszunk össze 1 fakanálnyi olajjal és pároljuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Borítsuk rá a rizst, pirítsuk fehéredésig, majd keverjük hozzá a kisebb kockákra vágott répát és retket. Öntsük fel a borral, forraljuk fel, majd mehet bele a rizs térfogatához képest dupla mennyiségű víz. Ha felforrt, tegyük hozzá a zöldségleves kockát, sózzuk meg, szórjuk bele az apróra vágott zellerzöldet és alacsony lángon, sűrűn megkeverve főzzük puhára (a végén maradjon alatta némi folyadék). A tűzről lehúzva keverjük hozzá a sajtot és készen van.

A vékony szelet hús közepére halmozzunk a rizottóból, majd tekerjük fel (én nem szoktam hústűvel megtűzni, mert a panír egyben fogja tartani a tekercset)


A tekercseket panírozzuk ki a hagyományos módon (liszt-felvert tojás-zsemlemorzsa) és bő, forró olajban, szép lassú tűzön süssük aranybarnára.

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ketté, magházát távolítsuk el, a két fél almát rakjuk össze és bugyoláljuk be a közben kiolvadt és lisztezett felületen jó vékonyra kinyújtott, majd nagyobb négyzetekre vágott leveles tésztába. A batyukat kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és forró sütőben süssük aranyszínűre. (a bundázott alma ötlete innen való, érdemes megnézni az eredeti receptet is, ahol a kivájt magház helyére sárgabarack lekvárral elkevert diót töltöttek).

A kisült hústekercseket a megmaradt rizottóval és a kisült bundázott almával tálaljuk.

8 megjegyzés:

  1. Micsoda étek, finom lehet nagyon! Azért én a bundás almát külön kérném a fagyival...:-DD Bár a kedvedért tennék egy próbát, hogy együtt egyem a főétellel! ;-)))

    VálaszTörlés
  2. Ettől a finom ételtől biztos nem marad éhes a pocak :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hangzatos neve van, és tökéletes fogás, így ahogy van! :)

    VálaszTörlés
  4. Itt jóllakik az ember lánya:-)nagyon jó fogás!

    VálaszTörlés