2013. február 21., csütörtök

Kelbimbós, kolbászos lepény


Készítettem már lepényt, mindig nagy sikere van. Igyekszem a feltétek variálásával változatossá tenni. Most kizárólag tejfölös alappal készült és mivel kaptam kelbimbót, férjemnek és magamnak sütöttem 2 db kelbimbós, kolbászos lepényt, a gyerekeknek pedig a kedvencüket: sonkás-paradicsomos-sajtosat.

Hozzávalók kb. 4 db kisebb tepsi méretű lepényhez (az én tepsim 31*22 cm):

fél kg liszt 85 Ft
2,5 dkg élesztő 23 Ft
2 dl tej 33 Ft
1 csapott evőkanál só
1 csipet cukor
kb. 1,2 dl olaj 54 Ft
1 evőkanál oreganó, bazsalikom (opcionális)

20 dkg kelbimbó 128 Ft (tavalyi ár)
pár szelet paprikás szalámi
10 dkg sajt 185 Ft

1 kis pohár tejföl 98 Ft
1 gerezd fokhagyma

------------------------
összesen kb. 650 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába és öntsük fel a langyos, cukros tejjel. Lefedve futtassuk fel. Ezután keverjük hozzá a liszthez, a sóval, fűszerekkel és az olajjal együtt. Jól gyúrjuk össze (ha morzsalékos, nem áll össze, adjunk hozzá még olajat), majd meleg helyen, konyharuhával letakarva kelesszük a duplájára.

A kelbimbó külső, csúnyább leveleit szedjük le és főzzük puhára sós vízben, majd szűrjük le. A tejfölt pedig keverjük ki sóval és a zúzott fokhagymával.

A megkelt tésztát osszuk négyfelé (ha nagyobb a tepsink, három- vagy kétfelé), lisztezett felületen nyújtsuk ki a darabokat a tepsink méretének megfelelő nagyságúra, majd tegyük bele a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a sós, fokhagymás tejföllel. Rakjuk ki a tetejét kelbimbóval, kolbásszal, reszeljünk rá sajtot és előmelegített sütőben süssük meg. A gyerekeknek készült lepényre sonkát, paradicsom karikákat tettem, de gyakori a kukorica, bacon feltét is. Az ilyen fajta ételek tökéletesek a hűtőben található, kimaradt alapanyagok felhasználására.

A megsült lepény állaga kiváló: belül jó puha, az alja pedig picit ropogós. Mindenki saját ízlése szerint nyújthatja nagyon vékonyra a tésztát (de akkor kevesebb sütési idővel kell számolni) vagy hagyhatja vastagabbra is.



7 megjegyzés:

  1. Ez istenien néz ki, ráadásul most kaptam egy szál, gyönyörű szarvaskolbászt. A kelbimbót meg imádom. Kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  2. Finomság! Szeretem a kelbimbót, a többiek meg ahogy nálatok: sonkával, kukoricával:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A kelbombó is egy megosztó "egyéniség", lehet imádni vagy utálni. Senki nem közömbös vele szemben:)

      Törlés
  3. De jól hangzik! A pizzáknál is a tejfölös-fokhagymás alapot részesítem előnyben a paradicsomossal szemben, és nekem is nagyon bejön a kelbimbós feltét, igazán finom lehet! :) Most fedeztem fel a heti menüajánlódat, úgyis mindig azzal vagyok bajban, hogy mit kellene sütni-főzni, jövök majd hozzád ötletelni! :)

    VálaszTörlés