2013. január 15., kedd

Pihe-puha almás tekercs



Selectfood blogszülinapi játékára készült ez a fantasztikus édesség. Eredeti recept itt (almás tekercs). Annyira ízletes, puha és ráadásul almás volt, hogy még aznap újráznom kellett! Így délutánra (uzsonnaként) újra az asztalon ontotta finom illatát a frissiben kisült almás tekercs! (a gyerekek éppen szánkózásból értek haza az apukájukkal, megéhezve, átfagyva, úgyhogy pillanatok alatt eltüntették a még meleg tekercseket...) Csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Egyébként a recept kiválasztásánál az volt a vezérelv, hogy januári recept legyen (mivel a játék meghirdetése januárra esett). Valahogy muszáj volt a selectfood blogon található sok finomság közül választani (nagyon sok halas étel van a kínálatban, így játékon kívül is készítek tőle pár halas finomságot, elsők között a csőben sült rakott tőkehalat..)

Hozzávalók:

a tésztához:
fél kg liszt 82 Ft
5 dkg cukor 14 Ft
csipet só
2 tojás 80 Ft
20 dkg puha vaj 174 Ft (500 g-os Ráma Harmóniával számolva)
175 ml langyos tej 28 Ft
20 g élesztő 19 Ft

a töltelékhez:
1 kg alma 289 Ft
fahéj
ízlés szerinti cukor (nálam 4 evőkanál)
(mazsola - aki szereti)
(TIPP: a fűszerek szerelmesei használhatnak még őrölt gyömbért, szerecsendiót, reszelt citromhéjat, szegfűszeget is)

a kenéshez kb. 1 dl tej, 1 teáskanálnyi vanília aromával ízesítve kb. 15 Ft
---------------------------------------
összesen kb. 750 Ft

Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb tálkába és öntsük rá a langyosra melegített, egy teáskanálnyi cukorral ízesített tejet. Fedjük le és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet vegyítsük össze a sóval és a maradék cukorral, morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd jól gyúrjuk össze (ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet). Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (nálam a radiátor mellé volt téve és kb. 1 óra alatt kelt meg).

Amíg a tészta kel, készítsük el az almás tölteléket. Ehhez az almákat hámozás után reszeljük egy közepes lábosba, keverjük hozzá a cukrot és a fahéjat, majd alacsony láng felett pároljuk kb. 5 percig. Ezután két lehetőségünk van: 1. leszűrjük az almát és a főzése után maradt ízletes levet megisszuk vagy 2. pár evőkanál grízt hozzáadva besűrítjük az egészet (a grízzel együtt további 4-5 percig főzzük az almát).

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra. Kenjük rá az almás masszát úgy, hogy a tészta két hosszabbik szélére úgy 4-5 cm-nyi csíkban ne kerüljön belőle. Tekerjük fel és éles késsel vágjunk ujjnyi vastag szeleteket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd további 15 perc kelesztés után kenjük le a tekercsek tetejét a vanília aromával ízesített tejjel és 190 fokos sütőben süssük kb. 20-25 percig.

A kisült és még meleg tekercsek tetejét még egyszer kenjük le a vaníliás tejjel. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom, másnapra is pihe-puha. Ideális egy tartalmas leves után, illetve a gyerekeknek tízóraira.

4 megjegyzés:

  1. A fonnyadt almákból, amit csak teszek-veszek, ezt fogom készíteni:-) Tetszik ez a recept.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg guszták, olyan, mintha egy pékség kirakatában szemezne velem :)

    VálaszTörlés
  3. Látszik is, hogy pihe-puha a tésztája, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés