Paradicsomszósz-ágyon...A tűzdelt burgonya libazsírral, fehérborral étel annyira jól sikerült, hogy ismételnem kellett, de nem szerettem volna ugyanúgy elkészíteni. Ezért változtattam egy picit a recepten. Mégpedig paradicsomszószban pároltam puhára a tűzdelt burgonyákat és a melléjük helyezett fasírtokat. Nagyon finom lett:)
Hozzávalók 5 főre:
10 db szép nagy sárga burgonya (nagyon ízlett múltkor, így nem cseréltem le...) 251 Ft (kb. 2 kg volt)
a tűzdeléshez 1 paradicsom és 1 kis csomag szeletelt bacon szalonna 49 Ft és 369 Ft
só
7 dl házi paradicsomlé
fél fej hagyma 8 Ft
2 gerezd fokhagyma
só, bors, oreganó, petrezselyemzöld
olaj
a fasírtgolyókhoz:
fél kg darált sertéshús 575 Ft
fél fej hagyma 8 Ft
2 gerezd fokhagyma
fél paradicsom 26 Ft
(a tűzdelésből kimaradt bacon szalonna)
só, bors, borsikafű
a tűzdelt burgonya tetejére 1 db paradicsom 49 Ft és petrezselyemzöld
--------------------------------------------
összesen kb. 1400 Ft
Egy közepes lábosban hevítsünk olajat és pároljuk meg rajta a kisebb kockákra vágott hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc pirítás után öntsük hozzá a paradicsomlevet. Ízesítsük a fűszerekkel és forrás után, alacsony lángon főzzük 5 percig. A kész paradicsomszószt öntsük bele egy nagyobb hőálló tálba.
A burgonyákat hámozás után "irdaljuk" be, azaz éles késsel vágjunk bele mélyedéseket kb. fél cm-ként. A mélyedésekbe felváltva tegyük bele a kisebb darabokra vágott szeletelt bacon-t és a nagyon vékony szeletekre vágott paradicsomot. A megtűzdelt burgonya mindkét oldalát sózzuk meg és helyezzük rá a paradicsomszószra.
A fasírthoz pároljuk puhára kevés olajon a minél kisebb kockákra vágott hagymát, majd fokhagymát, a kimaradt és szintén apróra vágott bacon-t, végül pedig adjuk hozzá az apróra kockázott fél paradicsomot is. Sózzuk meg és az egészet dolgozzuk hozzá a darált húshoz, a fűszerekkel együtt (nincs hiba, valóban nem tettem bele tojást!). A kész masszából formázzunk kisebb golyókat és tegyük a paradicsomszószba a krumplik mellé (ha nem fér oda mindegyik golyó, akkor süssük ki a kimaradt példányokat kevés olajon).
A megtűzdelt burgonyák tetejét fedjük be a vékonyan felszeletelt paradicsommal, szórjunk rá aprított petrezselyemzöldet és az egészet alufóliával lefedve toljuk 200 fokos sütőbe. Kb. 50 percig süssük.
Hozzávalók 5 főre:
10 db szép nagy sárga burgonya (nagyon ízlett múltkor, így nem cseréltem le...) 251 Ft (kb. 2 kg volt)
a tűzdeléshez 1 paradicsom és 1 kis csomag szeletelt bacon szalonna 49 Ft és 369 Ft
só
7 dl házi paradicsomlé
fél fej hagyma 8 Ft
2 gerezd fokhagyma
só, bors, oreganó, petrezselyemzöld
olaj
a fasírtgolyókhoz:
fél kg darált sertéshús 575 Ft
fél fej hagyma 8 Ft
2 gerezd fokhagyma
fél paradicsom 26 Ft
(a tűzdelésből kimaradt bacon szalonna)
só, bors, borsikafű
a tűzdelt burgonya tetejére 1 db paradicsom 49 Ft és petrezselyemzöld
--------------------------------------------
összesen kb. 1400 Ft
Egy közepes lábosban hevítsünk olajat és pároljuk meg rajta a kisebb kockákra vágott hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc pirítás után öntsük hozzá a paradicsomlevet. Ízesítsük a fűszerekkel és forrás után, alacsony lángon főzzük 5 percig. A kész paradicsomszószt öntsük bele egy nagyobb hőálló tálba.
A burgonyákat hámozás után "irdaljuk" be, azaz éles késsel vágjunk bele mélyedéseket kb. fél cm-ként. A mélyedésekbe felváltva tegyük bele a kisebb darabokra vágott szeletelt bacon-t és a nagyon vékony szeletekre vágott paradicsomot. A megtűzdelt burgonya mindkét oldalát sózzuk meg és helyezzük rá a paradicsomszószra.
A fasírthoz pároljuk puhára kevés olajon a minél kisebb kockákra vágott hagymát, majd fokhagymát, a kimaradt és szintén apróra vágott bacon-t, végül pedig adjuk hozzá az apróra kockázott fél paradicsomot is. Sózzuk meg és az egészet dolgozzuk hozzá a darált húshoz, a fűszerekkel együtt (nincs hiba, valóban nem tettem bele tojást!). A kész masszából formázzunk kisebb golyókat és tegyük a paradicsomszószba a krumplik mellé (ha nem fér oda mindegyik golyó, akkor süssük ki a kimaradt példányokat kevés olajon).
A megtűzdelt burgonyák tetejét fedjük be a vékonyan felszeletelt paradicsommal, szórjunk rá aprított petrezselyemzöldet és az egészet alufóliával lefedve toljuk 200 fokos sütőbe. Kb. 50 percig süssük.
Hűűű, ezt nagyon szeretném!!
VálaszTörlésNem véletlenül! Tényleg remek így együtt a paradicsomszószban párolt húsgombóc és burgonya...:)
VálaszTörlés