Az almás-vaníliás mini pite karácsonyra hangolt változata! Alul finom meggykrém, rajta gesztenyekrém vaníliás pudinggal és tejszínhabbal kikeverve, mindez egy pihe-puha pitetésztában tálalva:) Gondolkoztam még egy tejszínhab díszítésen, plusz egy rétegként, de végül elvetettem az ötletet. Tejszínhabimádók természetesen rápakolhatnak még egy finom, vékony réteget belőle:)
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt 49 Ft
20 dkg vaj 174 Ft
10 dkg porcukor 28 Ft
2-3 evőkanál frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja 32 Ft
csipet só
a meggyes krémhez:
30 dkg fagyasztott magozott meggy 289 Ft
ízlés szerinti cukor
1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
kb. 3 evőkanál gríz (attól függően, hogy mennyi levet eresztett a meggy főzés közben)
a gesztenyés krémhez:
20 dkg gesztenyemassza 169 Ft
1 csomag vaníliás főzős pudingpor 107 Ft
3 dl tej 43 Ft
4 evőkanál cukor
2 dl habtejszín 148 Ft
1 teáskanáll rum aroma
díszítéshez kb. 15 szem meggy (attól függően, hogy a tésztából mennyi kosárkát tudunk készíteni)
vagy francia drazsé
-------------------------------
összesen kb. 1100 Ft
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára.
Az idő letelte után lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra és egy nagyobb szájú pohárral szúrjunk ki a tésztából akkora köröket, amekkorával ki tudjuk bélelni a vajazott-lisztezett muffinsütőnk horpadásait (a tésztának fel kell érnie a horpadások széléig).
A meggyet borítsuk bele a díszítéshez félretett szemek kivételével egy kisebb lábosba és alacsony lángon kezdjük el főzni (esetleg kevés vizet öntehtünk alá). Ízesítsük a cukorral, mézes fűszerkeverékkel, majd ha a meggy megpuhult, keverjük hozzá a grízt és főzzük pár percig (pontosabban addig, amíg a krém a gríztől besűrűsödik). A kész meggykrémet kanalazzuk bele a kosárkákba és 200 fokon süssük kb. 15-20 percig (amíg a tészta aranyszínű lesz). Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport főzzük sűrűre a tejjel és a cukorral, ha langyosra hűlt, keverjük hozzá a villával összetört gesztenyemasszát, rum aromát, legvégül pedig (a teljesen kihűlt krémhez) a kemény habbá vert tejszínt is. Tegyük az elkészült gesztenyés krémet hablabdába és nyomjunk kis halmokat a kihűlt meggykrémmel töltött kosárkákra. Mindegyik tetejét egy szemm meggyel vagy francia drazséval díszítsük.
A sütinek állnia kell egy napot, hogy a tészta kellően meg tudjon puhulni.
De jó neked, hogy egyik vendégségből mész a másikba:) Én nem csinálok ebből már ügyet, az a lényeg, hogy olyan készülj9n, amit szeretnek a gyerekek is, nics orrhúzogatás a karácsonyi asztalnál. Ez a mini pite is remek, nagyon finom lehet:)
VálaszTörlésIgazad van! Nem kell túlzásba vinni a dolgokat gasztronómia terén! Az én alapelvem is az (ami a blog fő mottója), hogy kevés pénzből, finomat, ízleteset (mert meg lehet így is csinálni!), amit mindenki szeret! :)
TörlésGuszták lettek nagyon ezek a gesztenyés piték! Szívesen látnám a karácsonyi asztalon:-)
VálaszTörlésKöszönöm! Érdemes elkészíteni:)
TörlésNagyon guszta kis kosárkák! Szeretem a gesztenyés sütiket.. Áldott Karácsonyt Kívánok!
VálaszTörlésGeszteny+meggy!...jó kis páros:) Én is szeretnék Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánni Neked és Családodnak!
TörlésImádom,az ilyen sütiket, pláné. hogy gesztenyés. Áldott ünnepet kívánok !
VálaszTörlésAkkor már ketten vagyunk!:) Békés, Boldog Ünnepeket Kívánok Neked és Családodnk én is!
TörlésJól sikerült kosárkák! Jó, hogy van a muffin sütő; én régebben apró - hullámos oldalú - formácskákat béleltem ki tésztával a kosárkákhoz. Így sokkal egyszerűbb. Meggy és gesztenye - csodás párosítás!
VálaszTörlésNekem is volt régebben ilyen cakkos szélű kosárka formám, de az istenért nem találom...így maradt a muffinsütő, amely ugyan nem fodros szélű, de tökéletesen megsül benne a pite!:)
TörlésSzuper guszta, nagyon jól néz ki, hát még milyen finom lehet! :)
VálaszTörlés