2012. november 13., kedd

Vidám gumimacis torta Bencusnak





Kisfiam ma 7 éves (innen is NAGYON BOLDOG SZÜLINAPOT Kívánunk neki!), de vasárnap már megünnepeltük, mert anyukám Márton-napi liba ebéddel várt minket, ami remek alkalom volt Bence felköszöntésére is. Először Hot Wheels tortát kért tőlem (innen is köszönöm teller-cake-nek a segítő szándékot - megjegyeztem egy bejegyzésben nála, hogy a kisfiamnak milyen vágya van és ő készségesen segített volna kitalálni és megalkotni a Hot Wheels tortát...), de ismerve magam, az időhiányomat és egyéb korlátaimat, végül ezt a vidám kis gumimacis tortát készítettem el neki, amit tejszínhabnál láttam. Nagyon tetszett Bencének a torta és ízre is kiváló volt (a torta felvágása után három szeletet falt fel belőle...). Három lapot sütöttem, amelyeket színes ételfestékkel tettem vidámabbá, krémnek pedig a lúdláb szelet krémjét használtam, mert nagyon bevált. A krémbe most nem tettem bele az egész meggy szemeket, mert akkor a fondant bevonat nem lett volna sima a torta tetején, hanem a megfőzőtt, ízesített meggyet botmixerrel simára kavartam, majd kevés étkezési keményítővel besűrítettem és ezt a meggykrémet kentem rá a lúdlábos krém tetejére. A krém kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy kicsit savanykás legyen, hiszen a torta bevonására használt fondant nagyon édes és ha ezt még egy nagyon édes krémmel tetéztem volna, akkor egy borzasztóan édes torta kerekedett volna a végére, amit sem én, sem kiscsaládom nem szeret.

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

a 3 db laphoz:
3x 2 db tojás
3x 5 dkg cukor
3x 2 púpos evőkanál liszt
3x 1 mokkáskanál sütőpor
3x 1 evőkanál olaj
3x 1 evőkanál víz
3x 1 evőkanál különböző színű, folyékony ételfesték (bármilyen, de főleg a torta díszítéséhez használt gumimacik színei, pl. zöld, sárga, piros, én most sárgát és zöldet használtam)

a krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 dl tej
4 evőkanál cukor
10 dkg étcsokoládé
kb. 10 dkg vaj (az eredeti recept többet ír, de szerintem elég hozzá ennyi)

a meggyes krémhez:
1 üveg magozott meggybefőtt (nálam házi)
kb. 2 dl meggylé
ízlés szerinti cukor
1 evőkanál étkezési keményítő

a fondanthoz:
másfél evőkanál zselatin
9 evőkanál víz
3 evőkanál méz
másfél evőkanál vaj/margarin
porcukor

a díszítéshez:
1 zacskó maci alakú gumicukor
2 vékony fémhuzal (virágboltban kapható, bár amikor megmondtam, hogy mihez kell, ajándékba adták...)

A lapokhoz az egész tojásokat legalább 10 percig habosítsuk a cukorral, gépi habverőt használva, majd dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd az egyik ételfestéket, végül pedig csorgassuk hozzá a vizet és az olajat is. A masszát simítsuk egy sütőpapírral kibélelt kerek formába és 200 fokon, kb. 10 perc alatt süssük meg. Mindhárom lapot hagyjuk kihűlni.


A krémhez vegyítsük össze a pudingport és a kakaóport, majd a tejjel felöntve keverjük csomómentesre és alacsony lángon főzzük sűrűre. Közben adjuk hozzá a cukrot is. Ha besűrűsödött, húzzuk le a gázról és még forrón keverjük el benne az apró kockákra tördelt csokit. Hagyjuk teljesen kihűlni és végül dolgozzuk hozzá a vajat.

A meggyes krémhez a magozott meggyet és a meggylét öntsük egy kisebb lábosba, ízesítsük kevés cukorral (ha kell), majd forraljuk fel az egészet. A tűzről lehúzva botmixerrel keverjük simára, majd a tűzre visszatéve sűrítsük be kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel. Forraljuk fel, majd zárjuk el alatta a gázt. Hagyjuk teljesen kihűlni (fontos: a keményítős krém ahogy hűl, úgy fog zselésedni, sűrűsödni, megdermedni, ezért ne ijedjünk meg, ha a forró meggyes krém folyékonyabbnak tűnik a kelleténél, mire kihűl éppen elég sűrű, de még kenhető lesz).

Állítsuk össze a tortát: tegyük tortatálra az első lapot (nálam a sárga színű lap került alulra), kenjük meg a krémmel, majd a meggyes krémmel. Helyezzük rá a másik lapot (nálam a zöld színű következett), ezt is kenjük meg a krémmel, majd a meggyes krémmel. Jöhet a harmadik lap (nálam színezetlen, sima lap), amit csak a krémmel kenjünk meg (kevés krémet tegyünk félre a díszítéshez).

A fondanthoz a zselatint keverjük össze a vízzel és alacsony láng felett csak addig melegítsük, amíg a zselatin felolvad (forralni nem szabad!). Ezután a tűzről lehúzva keverjük hozzá a mézet és a vajat (addig kevergessük, amíg a vaj is teljesen felolvad). Most pedig a porcukrot adagoljuk hozzá úgy, hogy közben fakanállal folyamatosan kevergetjük. Ahogy sűrűsödik a massza, egyre kevesebb porcukrot adjunk hozzá. Annyi porcukor szükséges, hogy a végén a fakanálról ne folyjon le a massza. Tegyük a fondantot kis időre hűtőbe, hogy még jobban össze tudjon állni, majd porcukorral bőven megszórt felületen gyúrjuk át, végül pedig nyújtsuk ki kör alakúra. Ezzel fedjük be a tortát. A túllógó széleket vágjuk le és kisebb golyókat formázzunk belőle a díszítéshez.

A fondanttal bevont torta köré kevés krémmel ragasszuk oda a gumimacikat és a kis fondant golyókat felváltva. Szintén kevés krémmel ragasszunk a torta tetejére bármilyen mintát a gumimacikból. A huzalra húzzunk fel pár macit és ezzel is díszítsük ki a torta tetejét (nagyon nehéz volt ráhúzni a macikat a folyton elhajló huzalra, ezért ez nálam így sikerült, tejszínhabnál sokkal szebb lett...)

A tortát jól lehűtve tálaljuk:)

(a torta fondant borításán látható lyukat a tortába szúrt tűzijáték okozta...:)



11 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig Bencust és az Ő szuper-ügyes Anyukáját! Igazán fantasztikus, kívül-belül vidám tortát alkottál neki! És ez a torta igazán Te vagy, ezért is sikerülhetett olyan jól.
    Nekem nem maradt egy szelet véletlenül....? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! (sajnos a torta még aznap elfogyott, pedig másnap mindenki evett volna egy szeletkével belőle...):)

      Törlés
  2. Nagyon jópofa lett, ügyes vagy!!:) A kacskaringós gyertyák is jó választás voltak :) Egészen érdekes a te értelmezésedben látni azt a tortát, amit elkészítettem anno, de jó érzés :) A kishercegnek boldog szülinapot kívánok (az én hercegem is Bence, csak pár évvel idősebb ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó mestertől csak jót lehet tanulni!:))) Köszönöm a kedves szavakat neked is!:)

      Törlés
  3. Vidám tortát alkottál Bencusnak! Fondant még nem próbáltam készíteni, de nekiállok majd:-)
    Isten éltesse a nagy legényt!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vidám torta egy vidám kisfiúnak:) Köszönöm a jókívánságot:)

      Törlés
  4. Nagyon boldog szülinapot a kisfiadnak, Isten éltesse sokáig! :) Szerintem csodaszép tortát alkottál, és nagyon finom is lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vidám, szép és valóban nagyon finom tortát sikerült alkotni (magam is kicsit meglepődtem, hogy úgy siekrült, ahogy szerettem volna, de ezért nem szeretem túlvállani magam egy olyan torta megálmodásával, amihez sem eszközeim, sem türelmem nincs, mert akkor nem tudtam volna ilyen boldogan átadni a fiamnak és kiposztolni nektek a végeredményt...):)

      Törlés
  5. Micsoda komoly arcocskával figyel :-) Isten éltesse a 7 éves nagyfiút!

    Eszméletlen ügyes vagy, fantasztikus tortával lepted meg, gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bencus már egészen kicsi korától ilyen komoly arccal veszi tudomásul, hogy bizony egy évvel öregebb lett:) Pedig tud ő mosolyogni is...Köszönöm a kedves szavaidat:)

      Törlés
  6. Nagyon szép kisfiad van. Nagyon boldog szülinapot kívánok Neki utólag is!!! :)

    A torta annyira ötletes és aranyos, nagyon ügyes vagy. :)

    VálaszTörlés