2012. november 20., kedd

ŐSZ-26. hét-KEDD- Dödölle lilakáposztával, pirított hagymával


Soha nem ettem és nem is készítettem dödöllét, egészen a mai napig! Most, hogy megkóstoltam, jogosan róvom fel magamnak ezt a hiányosságot, mert egy igazán remek étel, amely sokféleképpen variálható. Készülhet körteként, de főételként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

10 szem (kb. 1 kg) krumpli 109 Ft
liszt (kb. 10 evőkanál, de mennyisége a krumplitól is függ)
1 tojás 40 Ft

2 nagy fej hagyma 38 Ft
kacsazsír

1 fej lilakáposzta (nálam majdnem 2 és fél kg) 346 Ft
3 fakanálnyi cukor
olaj
1 fej hagyma 12 Ft
só, őrölt kömény
ecet

1 kis pohár tejföl 85 Ft
-----------------------
összesen kb. 650 Ft

A 2 nagy fej hagymát vágjuk apró kockára és a felmelegített kacsazsíron pirítsuk meg (nagy lángot használjunk, hogy a hagyma tényleg piruljon és ne párolódjon), majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük félre.

A dödölléhez a meghámozott és kockára vágott krumplit tegyük fel annyi sós vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Főzzük puhára, majd borítsunk le róla annyi vizet, hogy a maradék víz a krumpli feléig érjen. Még melegen törjük össze, keverjük hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyivel egy szaggatható masszát kapunk. Két evőkanál segítségével formázzunk galuskákat belőle és a hagyma pirulása után maradt kacsazsíron (melyhez adhatunk még egy keveset) süssük pirosra. Szedjük tálra.

A párolt káposztához a káposzta külső, hibás leveleit és a torzsáját távolítsuk el, majd gyaluljuk le, illetve ha nincs gyalunk, akkor vágjuk csíkokra. Egy nagyobb lábosban hevítsünk kevés olajat és karamellizáljuk meg rajta a cukrot. Közben a hagymát vágjuk apróra és keverjük hozzá a közben megbarnult cukorhoz. Pároljuk pár percig, majd borítsuk hozzá a csíkozott káposztát. Jól sózzuk meg, fűszerezzük a köménnyel, öntsük fel ízlés szerinti ecettel, majd alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára (régebben úgy készítettem, hogy a legyalult káposztát megsóztam, hogy levet engedjen, majd jól kinyomkodva borítottam a cukros-hagymás alapra, de ez plusz időt vett el, illetve gyűlöltem, hogy a lila lé befogja a kezem, ezért ma már ezt a felesleges besózást elhagyom, mert a lábosban megsózott káposzta ugyanúgy levet fog engedni és ugyanúgy meg fog párolódni).

A szép pirosra sült dödöllét a párolt káposztával, a tejföllel és a pirított, megsózott hagymával tálaljuk (a sült hagymát csak tálalás előtt sózzuk meg, akkor lesz igazán ropogós).

TIPP: szerintem a tejföl nem kell hozzá, bár a gyerekeimnek nagyon ízlett tejföllel is az étel.

A Márton napi liba mellé is ez volt az egyik köret (a liba egyébként hagyományos módon sült sós-borsos fűszerezéssel, annyi különlegességet kapott, hogy almát, birsalmát és hagymát tettünk mellé sülni...)



8 megjegyzés:

  1. Micsoda időzítés! Képzeld, nálunk is ez készül ma :)) Már nagyon kíváncsi vagyok, a képek alapján jól néz ki ;)

    VálaszTörlés
  2. Rég nem készítettem, pedig finom, laktató és mindenki szereti. Guszták a fotón! Ha nem most fejeztem volna be a főzést, neki is állnék elkészíteni:-)

    VálaszTörlés
  3. Jujj de guszta :) Azt hiszem legközelebb csak jóllakottan ülök a gép elé :)

    VálaszTörlés
  4. Dödölle-szűz vagyok én is :-) Még soha, de soha nem készítettem, csak szemeztem vele itt-ott :-)

    Nagyon meggyőző a poszt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már átesetem a "Szűz-keresztségen", mint ahogy a bejegyzésből is kitűnik...és csak ajánlani tudom neked is a dolgot:)

      Törlés