2012. november 11., vasárnap

ŐSZ-25. hét-VASÁRNAP- Formabontó almás pite




Ez a fantasztikus recept innen származik és csak áldani tudom magam azért, hogy kipróbáltam! Nagyon egyszerű sütemény, mégis igen látványos és ráadásul még az íze is finom! Azért formabontó az elnevezése, mert az eredeti receptben őzgerinc formában készült. Én most kerek formában sütöttem meg. A tésztája nem más, mint ízesített, feltekert és felszeletelt leveles tészta tekercsek. Talán ezért is jogos a formabontó elnevezés...

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

2 csomag fagyasztott leveles tészta 396 Ft
cukor
fahéj (vagy helyette mézeskalács fűszerkeverék vagy egzotikusabb fűszerezést használva őrölt gyömbér, szerecsendió, őrölt szegfűszeg...)

másfél kg alma 270 Ft
ízlés és az alma édességétől függő cukormennyiség
(fahéj)
kb. 2 púpos evőkanál főzős vaníliás pudingpor

4 dl habtejszín 296 Ft
2 evőkanál porcukor 
1 teáskanál vanília aroma
-----------------------
összesen kb. 1000 Ft

A leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékletűre felengedni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt vékony téglalap alakúra. Ezután szórjuk meg a cukorral és a választott fűszerekkel, majd tekerjük fel hosszabbik oldala felől. Az így kapott tekercset vágjuk kb. 1 cm széles szeletekre. Az így kapott csigákkal béleljük ki a formánk alját és oldalát (jótanács: a formánk alját alulról vonjuk be alufólia réteggel, mert így megakadályozzuk, hogy az almából kisülő cukor kifolyjon és szenesre sülve irdatlan füstfelhővel vonja be a konyhánkat)

Az almát hámozás után reszeljük le és főzzük puhára a cukorral (és a fahéjjal - ízlés kérdése, hogy a megfűszerezett leveles tészta mellé fűszerezzük-e még az almát is). Mivel főzés közben az alma levet enged, ezért kell a pudingport hozzáadva besűríteni. A besűrített almát terítsük szét a csigákon. Nekem voltak a tekercsből leeső részek, melyeket kihajtogattam és az így kapott vékony csík tésztát csiga formára rendeztem az alma réteg tetején.

A süteményt toljuk 200 fokos sütőbe (megint csak ízlés kérdése, hogy leszórjuk-e még további cukorral a tetejét) és addig süssük a pitét, amíg az alján, oldalán és tetején lévő tészta megsül.

Az elkészült süteményt a porcukorral és vanília aromával keményre felvert tejszínnel tálaljuk.

10 megjegyzés: