2012. november 10., szombat

ŐSZ-25. hét-SZOMBAT- Sörös burgonyagombóc, párolt káposztával


Egy remek hús nélküli étel, amely önmagában is megállja a helyét, de igazából sültek mellé tudom még elképzelni.

Hozzávalók 5 főre:

a gombóchoz:
1 kg főtt, áttört krumpli 119 Ft
2 tojás 80 Ft
kb. 20-30 dkg liszt (a liszt mennyisége a krumpli minőségétől, víztartalmától függ, ezért apránként adagoljuk) 48 Ft
só, bors

a sörös alaphoz:
1 közepes fej vöröshagyma 14 Ft
1 csokor újhagyma 119 Ft
1 doboz világos sör 169 Ft
kb. 2 evőkanál liszt
olaj

a párolt káposztához:
1 kisebb fej fehér káposzta (kb. 1 kg) 139 Ft
1 közepes fej vöröshagyma 14 Ft
3-4 fakanálnyi cukor
őrölt fűszerkömény
ecet
olaj
---------------------------------
összesen kb. 750 Ft

A sörös alaphoz tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel a kétféle hagymát (a vöröshagymát félfőre, az újhagymát karikára), majd egy nagyobb lábosban hevített olajon pároljuk meg először a vöröshagymát (jó puhára), majd az újhagymát (ezt csak pár percig, mert hamar odaég). Szórjuk meg a liszttel és két perc pirítás után öntsük fel a sörrel. Sózzuk és fedő alatt, néha megkeverve főzzük sűrűre.

A burgonyagombóchoz a még meleg, sós vízben főtt, majd leszűrt és áttört krumplit keverjük össze a tojással, borssal és annyi liszttel, hogy egy összeálló, rugalmas, formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk kisebb gombócokat és főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le. A felét olajon megpirítottam (legközelebb mindegyiket meg fogom, mert úgy finomabb) és a többi gombóccal együtt tegyük bele a sörös alapba. Főzzük még az egészet 5 percig és készen van.

A kész sörös gombócot párolt káposztával tálaljuk, melyet én úgy készítek, hogy kevés olajon megkaramellizálom a cukrot, hozzáadom a felkockázott hagymát, amit üvegesre pirítok, ezután hozzáadom a fűszerköményt, végül pedig a csíkozott, besózatlan káposztát, amit csak a lábosban sózok meg. ALáöntök kvés ecetet és fedő alatt puhára párolom)

2 megjegyzés: