2012. május 30., szerda

Diós guba sárgabarckos habbal


Nemrég megosztottam veletek a vaníliás guba keletkezésének történetét és azt is, hogy mennyire finom volt. Most megalkottam ennek a receptnek a továbbfejlesztett változatát, így született meg a diós guba sárgabarackos habbal, mely szerintem legalább 1 fokkal finomabb lett, mint a kiindulási recept. A dió és a habba kevert sárgabarack lekvár mennyei ízt kölcsönzött ennek az édességnek. Nem tudtuk kivárni, hogy kihűljön, így melegen fogyasztottuk. Szerintem remek volt:) Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

4 vagy 5 db kiszáradt kifli 76 Ft
8 dkg darált dió (anyukámtól kapott, saját termés)

a vanília öntethez:
4 tojássárgája 200 Ft
3 dl tej 46 Ft
2 dl habtejszín 155 Ft
8 dkg cukor 27 Ft
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál liszt

a sárgabarackos habhoz:
4 tojásfehérje
1 csapott evőkanál porcukor
2 evőkanál sárgabarack lekvár (legjobb a házi)

alufólia a forma "becsomagolásához"
------------------------------------
összesen 500 Ft + a dió

A torta formát alulról csomagoljuk be alufóliába, hogy sütés közben a vanília krém majd ne tudjon kifolyni a réseken.

A kifliket szeleteljük fel kb. fél cm vastag körökre és béleljük ki velük a formát (most nem vajaztam ki), majd szórjuk meg a darált dióval.

A vanília öntethez a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet is. A tejet melegítsük fel jó forróra (én a mikróban melegítettem) és csorgassuk hozzá a tojásos masszához. Közben kézi habverővel állandóan kevergessük. Ezután mehet hozzá a habtejszín és a vanília aroma is. Az egészet tegyük alacsony láng fölé és állandóan kevergetve sűrítsük be. A még forró vanília krémet öntsük rá a dióval megszórt kiflikre.

A sárgabarackos habhoz a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a porcukorral, majd óvatosan keverjük hozzá a sárgabarack lekvárt (a legjobb az, ha a lekvárt egy kisebb tálkában először jól kikeverjük, hogy szinte folyós állagú legyen és úgy adjuk a habhoz, így könnyebb egyneműsíteni). Az elkészült habot kenjük egyenletesen a krém tetejére és az összeállított gubát 200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a hab teteje megszínesedik.

Ha a konyhát elárasztó finom illatok ellenére meg tudjuk állni, akkor hagyjuk a gubát kicsit kihűlni (vagy ami számomra elképzelhetetlen, hagyjuk teljesen kihűlni), majd szeleteljük fel és fogyasszuk jó egészséggel..:)

TIPP: a gyerekek és a férjem a tányérjukon lévő gubát még meglocsolták egy kis lekvárral, szerintük ugyanis nem érvényesült annyira  a habba kevert lekvár íze. Kérésüknek eleget téve legközelebb több lekvár kerül a habba.

6 megjegyzés:

  1. Hát már hogyne lenne finom, dió és sárgabaracklekvár együtt! Ha csak a zserbóra gondolunk, ott is nagyon jó párosítás, úgyhogy el tudom képzelni, milyen fini lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zserbó...már az emlékektől összefut a nyál a számban...:)

      Törlés
  2. Igaz is! Ha finom a mákos miért ne lenne finom a diós is? Főleg baracklekváral. Ezt megjegyzem magamnak, ugyanis a tavaly eltett lekvároknak már hűlt helyük. Az idén mindenből többet kell befőznöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy-úgy, többet kell befőzni mindenből, mert amennyi finom recept van a gasztro oldalakon még a több is kevés lesz...:)

      Törlés
  3. Micsoda finomságok készültek nálad az elmúlt napokban is, mióta nem tudtam jönni... Mindent elfogyasztanék tőled sorban, de mivel nagyon édesszájú vagyok, emiatt ez a diós guba különösen jöhetne!!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon édesszájú vagyok...ennek a gubának a legnagyobb részét is én fogyasztottam el...aztán mehettem futni...:(

      Törlés