2013. március 19., kedd

Spanyol Sertésragu a'la menükonyha



Tománál lestem ki ezt a nagyon ízletes receptet, de sajnos beszerzési nehézségeim miatt pár dolgot ki kellett hagynom az ételből. Nem került bele chorizo kolbász, szardellafilé és sherry sem. Ettől függetlenül egy nagyon finom, különleges ragu került az asztalra, melyhez galuskát és sütőben sült céklát tálaltam, de gondolkoztam valamilyen sós fánk köretként történő tálalásán is. Végül idő- és energiahiány miatt a jól bevált galuska került mellé. Nagyon tetszett az ételben az is, hogy sütőben sül készre. Ehhez előkaptam a már régen használt cseréptálamat, melyből eddig kizárólag finomságok "sültek ki" és amely most sem okozott csalódást:)

Hozzávalók:

fél kg sertés lapocka 545 Ft
fél kg sertés tarja 545 Ft
4 fej hagyma 58 Ft
6 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
magozott zöld olajbogyó 119 Ft
2 db kápia paprika 179 Ft
2 db zöldpaprika 198 Ft
olaj
só, bors
2 babérlevél
1 teáskanál chilipor

a nokedlihez 5 tojás, liszt, só, víz kb. 230 Ft

4 db cékla 111 Ft

őrölt fűszerkömény
ecet
olaj
--------------------------
összesen kb. 2300 Ft


A húst kockázzuk fel. Egy nagyobb lábosban (érdemes olyat használni, amit utána a sütőbe tudunk tenni, nekem nincs ilyen lábosom) melegítsünk kb. 1 dl olajat és a húst kb. két adagban pirítsuk kérgesre.

Közben a hagymát is kockázzuk fel és a húst pirítása után maradt olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és pár perc pirítás után tegyük vissza a lábosba a húst is. Öntsük hozzá a hámozott paradicsom konzervet, sózzuk, borsozzuk meg, tegyük hozzá a babérlevelet, az őrölt chilit és forraljuk fel. Közben kockázzuk össze a kétféle paprikát (az eredeti receptben a paprika felét grillezni kell) és ezt is tegyük a raguhoz, az olajbogyóval együtt. Ha sütésálló lábost használunk, akkor nincs már dolgunk, mint a lábost befedni egy összegyűrt, majd vízbe áztatott sütőpapírral (akkora méretűre kell vágni a sütőpapírt, amekorra pont befedi a lábos tetejét, tehát fedőméretű) és 150 fokra melegített sütőben kb. másfél óra alatt puhára párolni. Én az előkészített ragut átöntöttem a cseréptálamba, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húsokat és a tál tetejével lefedve 180 fokos sütőben, kb. 1 óra alatt puhára pároltam. Mivel túl sok szaft maradt az alján, az utolsó 15 percre levettem a tál tetejét és így sütöttem készre.

Nokedlivel és sült céklával tálaltam.

TIPP: ha az elkészült étel tetején túl sok zsír lenne, szedjük le kanállal a felesleget. Ehhez az ételhez kétféle húst ajánlatos használni, melyből az egyik zsírosabb fajta legyen: lehet tarja-comb-dagadó-karaj-oldalas.

10 megjegyzés:

  1. Már a képen is guszta, élőben milyen finom lehet! A déli konyha az egyik kedvencem ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a mediterrán konyhát! És ha én nem tudok leutazni délre, akkor a mediterrán vidék költözik be a konyhámba...:)

      Törlés
  2. Nagyon jól összehoztad! Én is imádom a cseréptálamat, az egyik legkedvencebb "társam" a főzésben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cseréptálammal mi is örök hűséget fogadtunk egymásnak...:)

      Törlés
  3. Hú, ez nagyon jó! Műsorra fogom tűzni, nagyon szeretem én is a cserépedényemet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök, hogy kiskonyhád vendégszeretetét fogja élvezni ez az étel! Jó étvágyat hozzá:)

      Törlés
  4. Kedvemre való lenne, na meg a csrépedényed is jól jönne:) Anyukámnak volt, de sajnos nem tudtam elhozni magammal, pedig isteni ételeket lehet vele készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs cserépedényed? És nem is tudsz ott a messzi távolban beszerezni egyet? Azért lenne jó, mert biztos vagyok abban, hogy gazdagítanál minket pár igen remek cserepes étellel!:)

      Törlés
  5. El tudom képzelni azt az illatfelhőt a konyhádban.. hmmm és mellé a sült cékla hmmm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sült cékla nálam első helyen van most! Mindenhez képes lennék fogyasztani! Ez a tél végi vitaminhiány jele?!...:)

      Törlés