2013. március 27., szerda

Pásztortarhonya?



Azért kérdőjeles, mert nem ismerem az eredeti pásztortarhonya receptjét, nálunk sosem került asztalra, viszont amikor készen lett az étel, valahonnan beugrott ez a név. Szerintem ettem már pásztortarhonyát valahol, valamikor és tudom, hogy nagyon ízlett. A mai vacsorán gondolkozva a szaftos tarhonya ötlete tűnt vonzónak. Vágytam már valamilyen szaftosabb ételre, aminek fő összetevője a tarhonya és egy kis füstölt, főtt csülök vagy tarja vagy most a húsvét közeledtével sonka, csülök. A végeredmény nagyon finom lett és nem is kellett rá sokáig várni, mert kb. 20 perc alatt elkészült.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma 62 Ft
egy kisebb zacskó tarhonya 149 Ft
2 paradicsom 89 Ft
2 paprika 198 Ft
1 kápia paprika 89 Ft
4 közepes burgonya 113 Ft
1 db zöldségleves kocka
pirospaprika
1 db babérlevél
15 dkg főtt, füstölt tarja 298 Ft
olaj
-------------------------------
összesen kb. 1000 Ft

A kockára vágott hagymát kevés olajon pároljuk puhára, szórjuk rá a pirospaprikát, öntsük fel kb. 1 dl vízzel és fedő alatt puhítsuk tovább. Közben a kétféle paprikát, a paradicsomot mossuk meg és kockázzuk fel, a burgonyát hámozás után szintén szeleteljük kisebb kockákra.

A hagymás alapra tegyük rá a tarhonyát, a paprikát, a paradicsomot és az egészet öntsük fel a tarhonya térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérlevelet és ha felforrt, a zöldségleves kockát is. Fedő alatt, néha megkeverve főzzük puhára. Ha kevés lenne alatta a víz, öntsünk alá még 1-2 dl-t. Az utolsó öt percre keverjük hozzá a nagyobb darabokra vágott tarját is és az egészet főzzük készre. A végén maradjon alatt némi szaft.

Azonnal tálaljuk. Mi friss kenyérrel és csemege uborkával fogyasztottuk.  

11 megjegyzés:

  1. Pásztortarhonya? Pásztortarhonya! Nekem bármikor jöhet. imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már mi is! Felkerült az állandó étlapra:)

      Törlés
    2. Ma elkeszitettem a pasztortarhonyat, es nagyon, de nagyon finom lett. Millio koszonettel!

      Törlés
  2. A héten nem főztem húsost, kikoplaltattam a családot rendesen. Nagy bőjt:-) Ők szívesen ennék már, de jobban fog esni húsvétkor.
    Finom, laktató egytálétel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! Bőjt után jó lesz a "hús vételezés":)

      Törlés
  3. Igen, pásztortarhonya! Legalábbis én is hasonlóan készítem, s nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem lőttem nagyon mellé az elnevezéssel. Mostantól nálunk is ez lesz a pásztortarhonya:)

      Törlés
  4. Bevallom én sem tudom milyen a pásztortarhonya, de ez nagyon jól néz ki. Van is még egy csomag tarhonyám is, még azt is cipeltem magammal, nagyon szeretjük, így aztán ki is fogom próbálni, köszi az ötletet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a receptem! Ez egy igazi magyar étel, bízom benne, hogy a messzi Norvégiában is sikert fogsz aratni vele:)

      Törlés
  5. Ezer éve ettem utoljára hmmm és isteni finom :) én is hasonlóan készítem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rohanós hétköznapokon remek választás ez az étel, mert pillanatok alatt finom, meleg ételt tudsz az asztalra tenni:)

      Törlés