2013. március 7., csütörtök

Káposztás-kolbászos kombe


A tavaly elkészített kolbászos-káposztás frittata és a Chef Vikinél látott juhtúrós-kolbászos kombe adta az ötletet. Előbbinek hatalmas sikere volt, remekül kijött egymással az ételben összehozott kolbász és káposzta, utóbbit pedig még sohasem készítettem, de már régóta szemezek vele Viki blogján. Szóval nekivágtam. Volt még otthon egy kis finom házi kolbász, juhtúró viszont nem. Helyette gondoltam a párolt káposztát beletenni. Jó döntés volt. A kombe-ban is remekül összepasszoltak! Maga az étel egy nagyon puha, többrétegű tészta. A rétegek között található a töltelék (nálam a káposzta és a kolbász), valamint az egybeolvasztott vaj és olaj. Nagyon finom és kiadós! Sütés közben a tészta szép magasra feldagad, szóval 1-2 szelet elég egy főnek. Így másnapra is megvolt a reggeli (másnapra is nagyon puha maradt a tészta, picit átmelegítettem mikróban, így még finomabb lett). Próbáljátok ki:)

Hozzávalók:

a tésztához:
3,5 dl tej 58 Ft
1 dl víz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
60 dkg liszt 95 Ft
2,5 dkg friss élesztő 24 Ft

10 dkg vaj 76 Ft (akciósan kapható - 379 Ft - 500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
5 evőkanál olaj

a töltelékhez:
házi füstölt kolbász (kb. fél szál)
fél fej káposzta (kisebb fajta elég) 87 Ft
olaj
cukor
ecet
fűszerkömény
kevés tejföl

a kenéshez 1 tojás és szezámmag 40 Ft
---------------------------------------
összesen kb. 400 Ft + a kolbász

A káposztát az itt leírt módon pároljuk meg, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük össze a nagyon apró kockákra vágott kolbásszal és kevés tejföllel.

Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb lábosba. A vizet melegítsük langyosra, keverjük el benne a cukrot és öntsük rá az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni.

A lisztet vegyítsük össze a sóval, a meglangyosított tejjel és a kovásszal. Jól dolgozzuk össze. Ha a tészta nagyon lágy lenne, akkor adjunk még hozzá lisztet. Osszuk három részre.

Közben a vajat és az olajat olvasszuk össze (én a mikrót használtam).

A tésztát erősen lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Az első tésztalapot kenjük meg az olvasztott vaj-olaj keverék felével, fedjük be az ugyanakkora méretűre nyújtott második tésztalappal. Erre a lapra kenjük rá az összes tölteléket, amit szintén fedjünk be a harmadik vékonyra nyújtott tésztalappal. Erre kerüljön rá a maradék olvasztott vaj-olaj keverék. Most jön a hajtogatás: a háromrétegű tészta felső harmadát hajtsuk felülről lefelé, a közepéig, az alsó harmadát alulról felfelé, a közepéig, majd az egészet úgy hajtsuk be, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a tészta, ott csipkedjük össze a széleket. Egy határozott mozdulattal az egészet helyezzük át sütőpapírral bélelt tepsibe, éles késsel vagy pizzavágóval átlósan és keresztben is metsszük be, majd letakarva kelesszük 1 órán át.

Az idő letelte után kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és 180 fokos sütőben süssük 30-35 percig, amíg a tészta teteje szép aranyszínű lesz. A bemetszések mentén szeleteljük fel és még langyosan lássunk neki:)

14 megjegyzés:

  1. Jesszus, de gyönyörűséges!!!

    S mennyire jó ízkombinációt hoztál össze :-) Összefut az ember szájában a nyál :-)

    VálaszTörlés
  2. Ínycsiklandó!!! Már egy ideje szemezek én is vele, de még várat magára - gyáva nyúl vagyok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legyél bátor oroszlán és készítsd el ezt a finomságot! Nem bánod meg:)

      Törlés
  3. Nagyon jól hangzik! Mindkettőtök ízesítését kipróbálnám. Olyan sok jó főételt láttam már itt nálad, és sokat el is készítettem. Ez sem lehet kivétel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tejszínhab, annyira örülök, hogy ezt mondod! Zene füleimnek és a lelkemnek az ilyen pozitív visszajelzés! Köszönöm:)

      Törlés
  4. De jó! Én is ideje szemezgetek ezzel az étellel, ideje lenne nekiállni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha valami különlegesebb sós péksütire vágysz és a rabjává szeretnél válni, ne halogasd tovább az elkészítést:)

      Törlés
  5. Tünde, ez istenien néz ki! :) A juhtúrós-kolbászost már én is készítettem, innen tudom, hogy nagyon finom, de pazar lehet káposztával is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre, Végre, Végre!!! Sikerült jól fényképeznem! El sem hiszem...Köszi Hankka a dícséretet!:)

      Törlés
  6. Már tudom is, a lányom mivel enné meg. Sajtos, gombás :-) a másik fele meg lehet kolbászos. Na be is dobom hamarosan:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sajtos, gombás verzióval új távlatát nyitottad meg ennek a finom sós péksüteménynek! Nagyon jó ötlet:)

      Törlés
  7. Nagyon finom lehet! hmm de megéheztem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugorj neki és nyerj bizonyosságot arról, hogy milyen finom, puha ez a tészta! És teljesen mindegy, hogy miylen töltelékkel készíted el - Vikinél arról olvastam, hogy édes tölteléket is lehet használni:)

      Törlés