2013. február 27., szerda

Gyerkőceim kedvenc levese


Ezt a végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom kis levest főztem ma magunknak, tulajdonképpen a gyermekeim kívánságára. Csak a burgonyagombóc hiányzott belőle, amit időhiány miatt most nem tudtamelkészíteni. Legközelebb nem fog hiányozni belőle...

Hozzávalók:
60 dkg csirkeszárny 482 Ft
1 kisebb fej hagyma 12 Ft
1 szép nagy sárgarépa 77 Ft
1 petrezselyemgyökér 124 Ft
1,5 liter víz
1 tyúkhúsleveskocka 35 Ft
2 dl 20%-os főzőtejszín 319 Ft
1 kis pohár tejföl 89 Ft
1 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
só, bors
zellerzöld (a nyáron lefagyasztott zöldet vettem elő)
---------------------------------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A csirkeszárnyakat tisztítás után a forgóknál vágjunk három darabba és egy nagyobb lábosban melegített olajon pirítsuk fehéredésig. Adjuk hozzá az aprított hagymát, amit fonnyasszunk meg. Közben tisztítsuk és karikázzuk fel a répát és a gyökeret, majd borítsuk az alaphoz ezeket is. Pár perc után az egészet öntsük fel a vízzel. hagyjuk felforrni, tegyük bele a leveskockát, ízesítsük sóval, borssal és főzzük az alapanyagokat puhára (ez kb. 40 perc - az elfőtt vizet a végén pótolni kell).

Közben a lisztet keverjük ki kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát és az aprított zellerzöldet és habarjuk be a levest. Forraljuk fel és készen van. Mivel Bogicám nem szereti a citromos ételeket, nem az egész levest ízesítettem, hanem mindneki a saját tényárjába facsart pár csepp levet a citromból.

4 megjegyzés:

  1. Hasonlóan szoktam készíteni, mi becsinált levesnek hívjuk, csak nem teszek bele tejszínt, helyette egy kevés paradicsomlevet. Ki kell próbálnom így is. Szeretem, mert bővül a levesrepertoár:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A becsinált leves az egyik kedvencem! Anyukám világbajnok módon készíti! Legalább 3 nagy tányér az adagom ilyenkor, degeszre eszem belőle magam, úgyhogy a második fogásnak rendszerint csak délután van helye a pocakomban...:)

      Törlés
  2. Ilyesmi a tárkonyos leves is amit imádunk :) ez is mennyei lehet!

    VálaszTörlés