2013. január 9., szerda

Rénszarvas muffin

                          

Lehet-e jobb alkalom a recept kiposztolására a mai napnál, amikor is a nagy hóra való tekintettel szánkóval húztam el a két kicsit az iskolába?!...(bár szerintem ők is és én is jobban örültünk volna például a rénszarvas vontatásnak...)
Gyerkőceimnek készítettem ezeket az aranyos rénszarvas muffinokat az óév utolsó tanítási napjára, amikor is tanítás már nem volt, helyette ajándékozás, evés-ivás a gyerekek által bevitt ételekből, italokból. Tripla adagot készítettem, ami 36 db muffint jelent (így mindhárman 12-12 db muffint vittek a "buliba") és mint utóbb kiderült, ők egyet sem tudtak enni, mert a többiek (az osztálytársak) befalták kínálgatásukra az egészet. Kicsit dühös voltam, mert alapvetően a saját gyerkőceimnek készítettem őket, másrészről viszont meghatott saját gyermekeim önzetlensége. Cserébe azért a többi szülő által készített finomságból ettek, szóval nem voltak elkámpicsorodva a végén. Egyébként is megígértem, hogy újrázok és akkor az összes muffint ők habzsolhatják be:) A recept kiválasztásánál bajban voltam, mert több helyen is láttam ilyen muffinokat, végül az Ízemlékek oldalon talált mellett döntöttem, már ami a díszítést illeti (bár itt is kihagytam a kerek babapiskótát, ami a rénszarvasok pofácskáját szimbolizálta volna), de az egyszerűbb, jól bevált csokikrémemet készítettem el hozzá.

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

a tésztához:
20 dkg liszt 33 Ft
8 dkg cukor 22 Ft
10 dkg vaj 89 Ft (az 500 grammos Ráma Harmóniát 443 Ft-ért veszem)
fél csomag sütőpor 18 Ft
1 db tojás 40 Ft
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
1 dl tej 16 Ft
csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:
1 dl habtejszín 74 Ft (2 dl Tesco saját márkás habtejszín 148 Ft)
10 dkg étcsoki (fel lehet használni az ablakban a sorsukra váró Mikulás csokikat is) 299 Ft
5 dkg porcukor 14 Ft

a díszítéshez:
24 db kisebb perec (csokis perecet szerettem volna használni, de csak túl nagy méretűek voltak a bolti kínálatban, így maradt a sós perec, amelyről a gyerkőcök segítségével dörzsöltük le a nagyobb sószemeket) kb. 100 Ft
36 db francia drazsé kb. 50 Ft
a krémből 1 teáskanálnyi a pöttyözéshez

12 db papírkapszli
-----------------------------------------
összesen kb. 800 Ft

A tésztához a lisztet, a sütőport, a sót és a kakaóport vegyítsük össze. A vajat keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral, majd dolgozzuk hozzá a tojást, a tejet, végül pedig kisebb részletekben a lisztes keveréket. A kész masszát adagoljuk bele egy evőkanál segítségével a paprkapszlival kibélelt muffinsütő horpadásaiba és előmelegített sütőben süssük meg (nálam ez 200 fokon történt és csak addig sütöttem, amíg a tészta teteje láthatóan megszilárdult, de a muffin belül nem sült meg teljesen). A megsült muffinokat hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a tejszínt öntsük egy kisebb lábosba, kezdjük el melegíteni, majd tördeljük hozzá a csokit és állandó kevergetés mellett addig melegítsük, amíg a csoki teljesen felolvad a tejszínben Adjuk hozzá a porcukrot, majd a gázról lehúzva hűtsük ki, ezután tegyük hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. Ezután botmixerrel habosítsuk fel és készen van.

A kihűlt muffinok tetejét vonjuk be a csokis krémmel, majd helyezzünk rá 1-1 perecet (ezek lesznek a rénszarvas agancsai), 1-1 francia drazsét (ezek lesznek a szemei) és még 1 francia drazsét (ez lesz az orra). A szemeknek felragasztott drazsék közepét 1 pöttynyi krémmel díszítsük (ez lesz a szemgolyó).

                           


7 megjegyzés:

  1. Jaj, d ejópofák! Itt is esik a hó végre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár csak a gyerkőceimet hallanám ("Anya, nézd, esik a hó! De jó!")...:) Gyerekkoromban én is imádtam a telet, imádtam korcsolyázni a befagyott tavon, imádtam szánkózni a dombon...Néha sajnálom, hogy már felnőttem és már nem tudok annyira örülni a havazásnak, mint régen...

      Törlés
  2. Haha, de jó! Nem is csoda, hogy elkapkodták a gyerkőcök.
    Nekünk még ez a hét vakáció, hétfőtől indul a hajrá:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó pihenést kívánok Nektek még erre a hétre! Nálunk már (igaz nagyon nehezen) beindult a mindennapi rutin...

      Törlés
  3. Nagyon aranyosak:) Biztos élvezik a gyerekek a havat, én már unom:)

    VálaszTörlés
  4. Cseppet sem csodálom, hogy elkapkodták az osztálytársak, annyira helyesek! :) Meg persze finomak! :)

    VálaszTörlés