2013. január 4., péntek

Karácsonyi kekszek


Az idén sem maradhatott ki a szokásos karácsonyi gasztro ajándék. Négyféle kekszet sütöttem (meggyes barlangocska, pilótakeksz, kávés keksz, szendvicskeksz), amelyeket karácsonyi díszdobozba csomagolva adtunk át Nagymamáméknak, illetve férjem húgának és keresztapám feleségének, mert a Drágám őket húzta a neveket tartalmazó kalapból. Most a négyféle keksz közül kettő receptjét írom le (a szívecske alakú kávés kekszét és a hold alakú szendvicskekszét), a másik két keksz egy következő blogbejegyzés témája lesz.

Kávés keksz hozzávalói (a receptet Flórától lestem):
a tésztához:
18 dkg liszt 29 Ft
10 dkg vaj 87 Ft
5 dkg cukor 14 Ft
20 ml kávé

a krémhez:
10 dkg vaj 87 Ft
2,5 dkg porcukor 7 Ft
fél csomag vaníliás cukor 18 Ft
10 ml kávé
--------------------------------
összesen kb. 250 Ft
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra. Szív alakú kiszúróval szúrjuk ki a mintákat (ügyeljünk a páros darabszámra), tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 160 fokon kb. 15 percig süssük (éppen csak színesedjen meg a tészta teteje). A megsült szívecskéket teljesen hűtsük ki.

A krémhez keverjük a vajat habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd forgassuk hozzá a kávét is. Ezzel a krémmel ragasszunk össze két szívet, majd tegyük dobozba. 1 nap kell neki a teljes puhulásig.

Szendvicskeksz hozzávalói (a receptet Mohánál vadásztam, már sokszor elkészítettem, csokival és lekvárral szoktam összetapasztani, most csak csokikrémet használtam):
a tésztához:
20 dkg liszt 33 Ft
fél csapott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
5 dkg puha vaj 43 Ft
5 dkg mascarpone (helyette most tejfölt használtam)
7,5 dkg cukor 21 Ft
1 tojás 40 Ft
1 kávéskanál vanília aroma

a csokis töltelékhez:
1 dl habtejszín 74 Ft
10 dkg étcsoki (került bele a Mikulás csokikból is) 299 Ft
---------------------------
összesen kb. 510 Ft

A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával és a sóval. A puha vajat keverjük habosra a mascarponéval/tejföllel, a cukorral, a vanília kivonattal, a tojással, végül dolgozzuk hozzá a lisztet is. Alaposan gyúrjuk össze és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1-1,5 órára.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vékonyságúra és különböző karácsonyi mintájú kiszúrokkal (hold, csengő, karácsonyfa) szúrjuk ki belőle a formákat (ügyeljünk arra, hogy minden formából páros darabszám legyen). Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket egymástól kb. 1 cm távolságot hagyva és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 8-10 percig (világossárgára kell sütni, nem szabad bebarnulniuk!) A megsült mintákat hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd tördeljük hozzá a csokit és addig főzzük állandóan kevergetve, amíg a csoki teljesen felolvad. A tűzről lehúzva hűtsük ki és hűtőbe téve hidegre hűtsük. Ezután egy botmixerrel habosítsuk fel és készen van.

Ezzel a krémmel ragasszunk össze két egyforma mintát, majd dobozba téve pihentessük egy napig, hogy kellőképpen megpuhuljanak. Bármilyen ízű lekvárral (szilva, eper, málna, barack) megtöltve is finom.

A karácsonyi díszdobozok darabja 300 Ft-ba került.

12 megjegyzés:

  1. jó kis nasika :-) köszi :-)

    VálaszTörlés
  2. Sütögettél rendesen:-)
    Aranyosak a dobozaid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd! Még szerencse, hogy örömömet lelem benne és nem a kényszer hajt! A dobozok az Auchan-ból valók. Szerintem az áruk is aranyos volt:)

      Törlés
  3. Ezek a sütik bármikor megállják a helyüket, és nagyon királyul néznek is ki. Feltölthetnéd ide is, és megéri körbe is nézni, mert nagyon jó receptek vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Orsi! Sajnos nem tudok képeket feltölteni arra az oldalra (fogalmam sincs, hogy miért, a képek formátumával lehet a baj), de szétnéztem és tényleg jó kis receptek vannak fent az oldalon! Köszi a tippet:)

      Törlés
  4. Kár, hogy az én nevem nem volt abban a kalapban...:(
    :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Sajnálhatod is...:))) De kreativitásodat, ügyességedet ismerve bármikor kirázod a kisujjadból ezeket a kekszeket!:)

      Törlés
  5. Mindegyik nagyon jó, nem csak karácsonyra finomak, hanem mindig. Mi amúgy is kekszrajongók vagyunk, ki fogom próbálni, a barlangocska neve nagyon aranyos, talán azt elsőként:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! Mi ezidáig egyáltalán nem tartoztunk a kekszrajongók közé, de talán mostantól más lesz a helyzet! Jó hétvégi sütögetést kívánok Neked:)

      Törlés
  6. A kávés kekszet beütemeztem - köszi

    VálaszTörlés
  7. Milyen finom kekszek! :) Valamiért én is ritkán sütök, pedig ha van, gyorsan fogy! :)

    VálaszTörlés