2012. december 17., hétfő

Az idei szülinapi tortám: Mézeskalács torta:)


Ígéretemhez híven posztolom az idei születésnapi tortámat, melynek ötletét (a tavalyihoz hasonlóan) Citromhab adta. Nála, illetve a Kifőztük magazin decemberi számában láttam meg ezt a mézeskalács tortát, amely az első pillanatban lenyűgözött. Egyrészt a karácsonyi hangulat már annyira hatalmába kerített, hogy késztetést éreztem mézeskalácsot sütni és azt miért ne lehetne tortaként megvalósítani, másrészt pedig az a mesteri mézeskalács díszítés, amit Citromhab és Moha tud, lenyűgöző. És pont ezért volt nagy kihívás ez a torta, mert saját magam nem érzem olyan ügyeskezűnek és türelmesnek és kitartónak sem ahhoz, hogy olyan gyönyörűségesen kidíszítsek egy mézeslapot vagy tortát a cukormázzal, mint Citromhab! Na de aki nem mer, az nem is nyer alapon (ez a jól bevált ösztönző szlogenem...) megpróbáltam. A terülőmáz jól sikerült. A díszítéshez viszont kicsivel nagyobb lyukat vágtam a céleszközön, mint amekkorát kellett volna, ezért nem lett olyan kifinomult a motívum...na ezen kellőképpen elkeseredtem, mire jött az én drága Egyetlenem, aki azzal vigasztalt, hogy neki nagyon tetszik a díszítés és milyen ügyes vagyok, ő már régen kivágta volna az ablakon az egészet és meg már mióta foglalatoskodom vele...Hát nem aranyos?...Miután lenyugodtam, már nekem is kezdett tetszeni a végeredmény, melyet francia drazséval tettem színesebbé. A torta ízével azonban mindenki nagyon elégedett volt: kellőképpen megpuhultak a lapok és mivel a krémbe és a tortalapokba is tettem citromlevet, illetve citromhéjat, nem lett az íze nagyon édes. Tökéletes volt! Igazi karácsonyi édesség, melyet sütemény formában megsütve simán el tudok képzelni a karácsonyi asztalon is...

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

a tésztához:
45 dkg liszt 74 Ft
12 dkg porcukor 33 Ft (saját magam őrlöm porrá a kristálycukrot, így kedvezőbb az ára)
15 dkg olvasztott méz 351 Ft
1 nagyobb vagy két kisebb tojás sárgája 40 vagy 80 Ft
18 dkg vaj 156 Ft
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézes fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja 62 Ft

a krémhez:
4,5 dl tej 65 Ft
4,5 evőkanál liszt
22,5 dkg vaj 195 Ft
15 dkg porcukor 42 Ft
1 teáskanál vanília aroma
fél citrom kifacsart leve

a cukormázhoz:
a tésztához felhasznált tojás vagy tojások fehérje
kb. 20 dkg porcukor 56 Ft
1 teáskanál étkezési keményítő
kevés citromlé

pár szem francia drazsé
------------------------
összesen kb. 1200 Ft
A tészta száraz hozzávalóit keverjük el, reszeljük hozzá a citrom sárga héját, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat és végül a mézet. Gyúrjuk össze és fóliába csomagolva legalább 3 órát pihentessük a hűtőben. Pihentetés után lisztezett felületen jó alaposan gyúrjuk át, osszuk 5 egyenlő részre, egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra és mindegyikből vágjuk ki a tortaforma aljának megfelelő vagyis 26 cm-es kör alakot. Sütőpapírral béllet formában 170 fokon süssük 10-12 percig a köröket. A legszebb lapot válasszuk ki, az lesz a torta tetején és ezt fogjuk majd díszíteni.

A krémhez a tejet főzzük sűrűre a liszttel és hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat keverjük ki a porcukorral és a vanília aromával, majd adjuk hozzá a kihűlt krémhez. Legvégén ízesítsük a citromlével.

A lapokat töltsük meg a krémmel.

A cukormázhoz a tojásfehérjét kezdjük el felverni és félkemény állapotban a keményítővel elkevert porcukrot fokozatosan hozzászórva verjük tovább addig, amíg kellő sűrűségű lesz (akkor jó, ha a máz nagyon lassan folyik le a habverőről). 3-4 evőkanálnyit tegyünk zacskóba vagy dekortollba, a többit keverjük el 2-3 kávéskanlnyi vízzel, ez lesz a terülőmáz. A legfelső lap tetejére simítsuk rá a terülőmázat (próbáljuk meg az egyenletességet betartani) és várjuk meg a teljes száradást. Ezután díszítsük ki a megmaradt cukormázzal és a francia drazséval a torta tetejét.

Legalább egy napig hagyjuk pihenni a tortát, ennyi idő kell ahhoz, hogy a lapok megpuhuljanak.
                         
December nálunk a születésnapok ünnepe is, mert apukám, sógorom, nagyobbik húgom, Bogicám, férjem és én is decemberiek vagyunk. Ilyenkor mindig egy nagy bulit csapunk (most húgomék voltak a vendéglátók) és igyekszünk úgy alakítani a dolgot, hogy mindenkinek legyen saját tortája. A lenti kép, melyre nem is fért rá minden ünnepelt, éppen a soktortás gyertyafújás pillanatát örökíti meg:


Aztán jött az örök dilemma: Melyik tortát kóstoljam meg először? (ezt a révedező pillanatot kapta el a mindig résen lévő Egyetlenem)

 Gyors kalória számlálás után a következő döntés született: mindegyiket, szépen sorjában....Pici lánnyal az ölemben nekiláttunk a tortáknak:) (ez a gyönyörű Pici lány Lora, húgom 5 és fél hónapos kislánya, akiről már meséltem a Heléna cseresznyés tortája bejegyzésnél. Nos végül nem a Heléna, hanem a szintén gyönyörű Lora nevet kapta a szüleitől...)

A sok kalóriát a zumba órákon igyekszem majd ledolgozni. Ehhez nagy segítség az a zumba cipő, amivel most ajándékoztak meg...

És végezetül hadd posztoljam ki ezt a képet férjemről és sógoromról, mert az este egyik legjobb ajándékát kapták, pontosabban ennél az ajándéknál volt a leghatalmasabb jókedv: egyforma kis neszesszerben kaptak egy lábsprayt és egy hajdúsító sampont (persze minden célzás nélkül...:)) szíves felhasználásra...persze ment a poénkodás, hogy vajon miért is kapták?

12 megjegyzés:

  1. Nehéz a választás ennyi torta közül, de ez a mézeskalácsos biztos isteni lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a torta, nagyon ügyes vagy!És persze nagggyon boldog szülinapot még egyszer!!!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem csodaszépet alkottál, nincs okod a mentegetőzésre! Isten éltessen még egyszer nagyon sokáig!! :)
    Na és az a tortadömping.....ohhhh... remélem végül mindet végigkóstoltad - a nevemben is...:-DDD

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot neked! A torta fantasztikus jó lett! :)

    VálaszTörlés
  5. Igaz volt Egyetlenednek, nagyon szép lett torta!
    Még egyszer Isten éltessen sokáig!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép tortát készítettél,ügyes vagy mint mindig!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Olyan jó volt a képeket nézegetni, nagyon jó hangulat lehetett, és szuper, hogy ilyen sokan ünnepeltek együtt! :) Mégegyszer boldog szülinapot, és szerintem gyönyörűen díszítetted a tortát! :)

    VálaszTörlés
  8. Boldog szülinapot! Csodás lett a tortád a díszítéssel együtt! Szép így együtt ünnepelni a családdal:-)

    VálaszTörlés
  9. Így utólag is Boldog Szülinapot!:)Milyen jó is a nagy család!!
    Fantasztikusan néz ki a torta:)és persze finomnak is látszik.

    VálaszTörlés
  10. Határozottan kijelenthetem (én, aki szintén végigkóstolta az összes tortát), hogy Tündi mézeskalács tortája elmondhatatlanul finomra sikeredett, talán csak Sógorunk Túrótortája érhetett a nyomába :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hugi §! Köszönöm az elismerő szavakat! Neked nem tanulni kellene inkább a gasztro oldalak böngészése helyett?...Sógor túrótortája (melyet először készített, sőt!, élete legelső tortája volt - mondhatni torta-szűzként állt neki) akkora sikert aratott, hogy azóta már kétszer kértük ismétlésre! Bizony, kedves férfi olvasóim, néha merni kell elővenni a fakanalat!:)))

      Törlés