A túri galuska készítése közben kimaradt pár darab tojásfehérje, amiből a Vicuskánál meglátott és azonnal elmentett angyalok eledele készült. Egy olyan piskótát képzeljetek el, amiben nincs tojássárgája, csak tojásfehérje. Ettől lesz a tészta hihetetlenül puha (ami apukámnak nagyon tetszett és ízlett). Nem csak kimaradt tojásfehérje hasznosítására remek ez a sütemény és nem csak azért szuper, mert többféle öntettel (gyümölcs, csoki, vanília, lekvár) tálalható, hanem és elsősorban az íze, a puhasága miatt. Nagyon ajánlott elkészíteni:) Sajnos a sütiről készült fotó eltűnt a gépről, így a Vicuskánál találhatót javaslom megtekinteni.
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
8 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
6 dkg liszt
csipet só
fél teáskanál citromlé
fél teáskanál vanília kivonat
A fehérjét kezdjük el a sóval felverni. Amikor már kezd kifehéredni, tegyük hozzá a citromlevet, a kristálycukrot, a vanília aromát és verjük kemény habbá. Ezután fakanállal óvatosan forgassuk hozzá a porcukorral elkevert lisztet is, majd az egészet öntsük formába (a forma lehet egy kisebb őzgerinc forma vagy egy kisebb tepsi vagy kisebb négyszögletes sütőtál, a nagyobb méretű formák nem ajánlatosak és nem kell vajazni, lisztezni sem a tálat!). A formát ütögessük az asztalhoz, hogy a tésztából eltűnjenek a hézagok. Toljuk az egészet előmelegített sütőbe és süssük kb. 25-30 percig, amíg a tészta megszínesedik és tapintásra ruganyossá válik.
Most jön a csavar: a megsült tésztát vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni, mégpedig fejjel lefelé! Mindezt úgy, hogy a tészta ne érintkezzen semmivel, szóval csak a formát támasszuk alá, hogy a piskótát alulról érje levegő. Így nem fog összeesni a tészta! (és valóban nem esett össze!). Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szeleteljük fel éles késsel a tésztát és gyümölcsszósszal, csokiöntettel, vanliaöntettel vagy bármilyen ízű lekvárral tálaljuk.
A fehérjét kezdjük el a sóval felverni. Amikor már kezd kifehéredni, tegyük hozzá a citromlevet, a kristálycukrot, a vanília aromát és verjük kemény habbá. Ezután fakanállal óvatosan forgassuk hozzá a porcukorral elkevert lisztet is, majd az egészet öntsük formába (a forma lehet egy kisebb őzgerinc forma vagy egy kisebb tepsi vagy kisebb négyszögletes sütőtál, a nagyobb méretű formák nem ajánlatosak és nem kell vajazni, lisztezni sem a tálat!). A formát ütögessük az asztalhoz, hogy a tésztából eltűnjenek a hézagok. Toljuk az egészet előmelegített sütőbe és süssük kb. 25-30 percig, amíg a tészta megszínesedik és tapintásra ruganyossá válik.
Most jön a csavar: a megsült tésztát vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni, mégpedig fejjel lefelé! Mindezt úgy, hogy a tészta ne érintkezzen semmivel, szóval csak a formát támasszuk alá, hogy a piskótát alulról érje levegő. Így nem fog összeesni a tészta! (és valóban nem esett össze!). Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szeleteljük fel éles késsel a tésztát és gyümölcsszósszal, csokiöntettel, vanliaöntettel vagy bármilyen ízű lekvárral tálaljuk.
Én is szoktam készíteni, csak püspökkenyér névvel, isteni finom. De ez is fincsi lehet nagyon:))
VálaszTörlésNem rég volt nálunk is, tökéletes a sok tojásfehérje felhasználására. Valóban nagyon légies és finom süti. :)
VálaszTörlésMilyen remek recept! Sajnálom, hogy eltűnt a gépedről fotó! :(
VálaszTörlésFinom,puha süti. Szoktam én is készíteni, csak felturbózom egy kicsit durvára vágott dióval, birsalmasajt darabkákkal.
VálaszTörlésMég előkerülhet az a fotó!
Nekem is van egy ilyen tojásfehérje felhasználós receptem, nagyon finom könnyed tészta.
VálaszTörlésAnnak örülök, hogy elkészítetted és ízlett :), az eltűnt fotó úgy tűnik, hogy már nem került meg... :(
VálaszTörlés