2013. március 20., szerda

Jóság szelet



Egy régebbi internetes receptvadászat eredménye ez a finom sütemény. Először a neve tetszett meg. Elgondolkoztam azon, hogy mitől jóság szelet? A gyerekek szerint csak az ehet belőle, aki jól viselkedett! Nem rossz! Lehet, hogy valaki nevelési célzattal sütötte és keresztelte el? Nem tudom. Mindenesetre eszméletlenül finom, szóval megéri jól viselkedni egy-két szeletért! A sütemény készítése közben jöttem rá arra, hogy ez tulajdonképpen a nálaunk is nagyon népszerű krémes, annyi különbséggel, hogy van benne egy meggyréteg is. Ami nagyban fokozza az ízélményt! Szóval ajánlom minden jól és néha nem annyira jól viselkedő olvasómnak! Érdemes elkészíteni:) Az eredeti recept vanília pudingból készült krémet ír, én ezt lecseréltem az erdélyi raffaello szelet finom házi krémjére.

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta 209 Ft

a meggyes réteghez:
30 dkg fagyasztott, magozott meggy 349 Ft
fél liter víz
12 evőkanál búzadara
ízlés szerinti cukor
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
1 citrom reszelt héja 19 Ft
fél citrom kifacsart leve

a vaníliás krémhez:
5 tojás 190 Ft
5 dkg porcukor 14 Ft
fél csomag vaníliás pudingpor 54 Ft
1,5 dl tej 28 Ft
2 dl habtejszín 169 Ft

tetejére porcukor
------------------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A leveles tésztát hagyjuk felengedni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra (sikerült a tepsim méretének kétszeresére nyújtani, mindenkinek ez legyen a cél, ugyanis két lapot kell sütni a tésztából). A kinyújtott tésztát középen vágjuk ketté, majd a tepsiben egyenként süssük szép világos színűre. Hagyjuk kihűlni.

A meggyees réteghez a fagyos meggyet borítsuk lábosba, öntsük fel fél liter vízzel és kezdjük el főzni. Ízesítsük cukorral, vaníliás cukoral, majd ha forrni kezdett, kanalanként adjunk hozzá annyi búzadarát, amennyivel besűrűsödik. A gázról lehúzva keverjük még hozzá a citrom reszelt héját és kifacsart levét is (természetesen ügyeljünk arra, hogy a mag ne kerüljön a krémbe). A még forró krémet öntsük rá az egyik megsült és tepsiben hagyott tésztalapra.

A vaníliás krémet az itt található módon készítsük el, hagyjuk langyosra hűlni, majd borítsuk rá a meggyes rétegre. Az egészet fedjük be a másik megsült tésztalappal (jó tanács: szerencsésebb előre felkockázni a felső tésztalapot és úgy ráhelyezni - kockánként - a vaníliás rétegre, mert ha egyben tesszük rá és úgy szeretnénk szeletelni, szétcsúszhat az egész!). A kész édességet jól hűtsük le (így lesz ideje megszilárdulni mindkét krémnek), majd porcukorral meghintve tálaljuk.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon csábító a meggyel és a krémmel! Én is jó vagyok:-)

    VálaszTörlés
  2. Játszani hívlak :-)

    http://www.thechefviki.blogspot.hu/2013/03/husveti-keszulodes.html


    Ez a sütemény pedig az elkárhozás maga :-))))

    VálaszTörlés
  3. Én igazán jól viselkedtem, Te meg nagyon jóságos vagy, így remélhetek egy szeletet? ;-)

    VálaszTörlés
  4. Jóságos ég, micsoda krémes! Viszek magammal egy szeletkét - köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, én is "hoztam" tőled egy finom mézes krémes szeletet tegnap:)))

      Törlés
  5. Nagyon guszta! és micsoda szép neve van:))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó voltam, akkor kaphatok egy szeletet?:) Nekem is a neve tetszett meg először, olvasva a receptet meg még jobban tetszik. Sajna meggyem nincs, de megjegyzem a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem más gyümölcsből is elkészítheted! De mivel jó voltál, neked is megy egy szeletke:)

      Törlés
  7. Kisdobos becsület szavamra, én is jól viselkedtem, beállhatok a sorba? :) Látom, vannak már néhányan előttem! :)

    VálaszTörlés
  8. Nem csak a gusztasága fogott meg hanem a neve is :) azt hiszem kipróbálom a kisfiamon :D

    VálaszTörlés